UPDATE. Scopul prezenţei mele e să mă asigur că pot fi finalizate aceste lucrări pe care ne-am angajat că vor fi finalizate. În 2014 noi ne-am angajat să îndeplinim un set de condiţii pentru a putea organiza cele patru meciuri de la Campionatul European. Practic, se poate spune că timp de patru ani nu s-a făcut aproape nimic. Deşi toată lumea ştia că noi avem nişte angajamente luate pe care trebuie să le îndeplinim”, a spus Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că nu îşi imaginează ca proiectul construcţiei căii ferate care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni să fie oprit definitiv printr-o decizie a instanţei.
„În afara stadioanelor, mai avem angajamente care sunt legate de finalizarea Aeroportului Otopeni, de calea ferată care în momentul de faţă se confruntă cu un posibil blocaj cauzat de o acţiune în instanţă. Sperăm să deblocăm proiectul, chiar în această dimineaţă am discutat cu ministrul Transporturilor referitor la soluţionarea atât a proiectului aeroportului, cât şi găsirea unei soluţii care să ne permită finalizarea lucrărilor la calea ferată. Acum constructorul nu se poate plânge pentru că are front de lucru cu excepţia acelei suprafeţe care e disputată şi asupra căreia instanţa va trebui să se pronunţe. Oricum, nu pot să-mi imaginez o decizie care să nu permită efectuarea lucrărilor. În ceea ce ne priveşte pe noi, trebuie să ne asigurăm că toate lucrările care au demarat se vor derula în conformitate cu programul de lucru. Şi cel puţin acele lucrări care pot fi finalizate, să fie finalizate”, a menţionat Orban.
Premierul va fi însoțit în vizita pe șantierele stadioanelor de către ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administraţiei, Ion Ștefan și ministrul tineretului și sportului, Marian Ionuţ Stroe.
Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a fost și săptămâna aceasta în vizită neanunţată pe şantierele celor trei stadioane la care se lucrează pentru organizarea meciurilor din cadrul EURO 2020.
Astfel, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții constructorilor de la stadioanele Steaua Bucureşti, Giulești „Valentin Stănescu” și „Arcul de Triumf”, care l-au asigurat că toate lucrările sunt în grafic. Cele 3 stadioane se realizează prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii, bugetul total fiind de peste 500 de milioane de lei.