Premierul Orban a mers vineri la o întâlnire la Ministerul Educaţiei cu vicepremierul Raluca Turcan, cu miniștrii Sănătăţii, Afacerilor Interne și Muncii, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. A fost prima vizită în acest format la Ministerul condus de Monica Anisie şi vine la două zile după ce premierul Ludovic Orban a avut o videoconferință cu prefecții, la finalul căreia a anunțat public că în școli și universități deciziile comitetelor pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale, nu de „bunul plac al unor directori de școli”.
Citeşte şi: Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”: „Ar fi nevoie de circa 29.000 de cadre didactice„
Întrebat despre situația îmbolnăvirilor în şcoli, Ludovic Orban a spus că „e o chestiune care nu ține de Ministerul Educației” și tocmai de aceea la şedinţă participă şi reprezentanți ai Ministerului Sănătății, „pentru a găsi împreună cele mai bune soluții care să corecteze eventualele disfuncționalități și de a lua măsuri care să îmbunătățească procesul educațional și în același timp să protejeze sănătatea copiilor”.
Întrebat dacă acest an şcolar este compromis, Ludovic Orban a răspuns: „Cum să fie compromis? Abia ce a început anul şcolar, ştiţi foarte bine situaţia, că sunt pe roşu câteva sute de şcoli, pe sistem mixt 4.000 şi ceva de şcoli, restul şcolilor funcţionează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional, dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia şi tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem care să ţină cont de situaţia epidemiologică din fiecare comunitate locală”.
Premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul întâlnirii de vineri de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării a fost acela de a evalua modul în care funcţionează şcoala în condiţii de pandemie şi a precizat că mesajele pe care le-a transmis au fost de respectarea „cu stricteţe” a măsurilor de protejare a sănătăţii, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.
„Obiectivul acestei discuţii a fost evaluarea modului în care funcţionează şcoala în condiţii de pandemie, mesajele pe care le-am transmis au fost mesaje foarte clare: respectarea cu stricteţe a măsurilor de protejare a sănătăţii, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice; respectarea reglementărilor care vizează modul de organizare a şcolii în pandemie, modul de stabilire a modului în care se desfăşoară cursurile într-unul din cele trei scenarii, cursuri în clasă, cursuri mixte, o parte din elevi în clasă, o parte online sau toţi online. De asemenea, am transmis un mesaj foarte clar către conducerile inspectoratelor judeţene că au obligaţia să urmărească desfăşurarea procesului educaţional în fiecare şcoală, să se asigure că procesul educaţional nu este afectat, că toţi profesorii, toate cadrele didactice, învăţători, educatori se adaptează la situaţia în care suntem, acolo unde învăţământul este organizat online asigură lecţiile online conform graficului stabilit şi, de asemenea, sunt luate toate măsurile pentru a se asigura accesul elevilor la învăţământ, care e un drept constituţional, care nu poate fi încălcat”, a spus Orban.
Potrivit acestuia, s-au mai purtat discuţii legate de procesul educaţional, problema navetei şcolare, despre „eventuale îmbunătăţiri” ale actelor normative care ţin de transportul şcolar, dar şi discuţii privitoare la modul în care sunt interpretate reglementările care oferă posibilitatea părinţilor de a beneficia de plata a 75% din salariu pe perioadele în care sunt suspendate cursurile şcolare din cauze epidemiologice.
Ministerul Educației și Cercetării a anunţat la 1 octombrie că se înregistrează următoarea situație:
– 12.704 unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
– 4.608 unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– 344 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 344 de unități aflate în această situație, numai 151 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 193 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.
Nouă şcoli din Bucureşti trec în scenariul roşu din cauza cazurilor de COVID! Cum vor decurge cursurile
Nouă dintre instituțiile de învățământ din București, între care patru licee, au trecut în scenariu roșu, în timp ce alte cinci școli și grădinițe trec în scenariu galben, informează Prefectura București.
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, într-o ședință extraordinară, trecerea în scenariul roșu de organizare și desfășurare a cursurilor în următoarele unitățile de învățământ din Municipiului București:
1. Școala Gimnazială Nicolae Grigorescu- Str. Coralilor nr.1, sector 1;
2. Colegiul Naţional Sf. Sava- str. G-ral Berthelot, nr. 23, sector 1;
3. Liceul Teoretic Al. Ioan Cuza- Aleea Barajul Dunării, nr. 5, sector 3;
4. Şcoala Gimnazială Nicolae Labiş- Str. Firidei nr. 2, sector 3;
5. Şcoala Gimnazială nr. 129- Str. Izvorul Crisului nr. 6, sector 4;
6. Şcoala Gimnazială Ionel Teodoreanu- str Coștila nr. 2, sector 4;
7. Grădiniţa nr. 178- Str. Iancu Jianu nr. 26, sector 5;
8. Liceul Teoretic Marin Preda- Str. Rusetu nr. 17, sector 6;
9. Colegiul Naţional Grigore Moisil- B-dul Timișoara nr. 33, sector 6.
Aceste instituții de învățământ vor face cursuri exclusiv online în următoarele două săptămâni.
Citeşte şi: Scade numărul unităţilor de învăţământ aflate în scenariul roşu. Ministerul Educaţiei a anunţat unde se fac CURSURI ONLINE