„Premierul este complet iresponsabil. Cum să inciţi cetăţenii să nu îşi mai depună bani în bănci care nu raportează profit? Cum să inoculezi, chiar şi aluziv, ideea că banii depuşi nu ar fi siguri? Cum să rişti prin astfel de declaraţii să dai naştere la o retragere masivă de bani din bănci?”, a scris liderul PNL.
Orban a susţinut că, „pe lângă iresponsabilitate, Tudose arată perfidia, populismul şi reaua voinţă caracteristică găştii lui Dragnea”.
„Hai să dăm în bănci că dă bine la popor. Am şi eu 2 întrebări clarificatoare. Cine a condus guvernul în perioada în care unele bănci nu au plătit impozit pe profit? Cine a fost director la mari contribuabili (deci şi la bănci) în aceeaşi perioadă? Nu cumva PSD şi Ionuţ Mişa? Şi în fine, o ultima întrebare. Cine a închis ochii şi este vinovat pentru evitarea plăţii impozitului pe profit de către o parte dintre bănci? PSD, evident. Povestea cu HOŢUL CARE STRIGĂ HOŢII nu mai merge”, a completat Ludovic Orban.
Liberalul i-a îndemnat pe social-democraţi să nu se mai împrumute de la bănci prin vânzarea de titluri de stat, dacă acestea sunt aşa de rele cum doresc să le prezinte.
„Şi, dacă băncile sunt aşa de rele cum vreţi să le prezentaţi, ce-ar fi să nu vă mai împrumutaţi de la bănci prin vânzarea de titluri de stat? Că oricum, datoriile tot noi, cetăţenii de astăzi şi de mâine, le vom plăti”, a conchis preşedintele PNL.
Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică, la Antena 3, că ANAF a demarat controale la două dintre băncile care au declarat pierderi, Tudose exprimându-şi din nou îndoielile legate datele furnizate de bănci privind situaţia lor financiară.
”Din 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, 18 nu. Cred că trebuie un pic să-i ajutăm, poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, sunt subsidiare ale Crucii Roşii. Sau au venit aici crezând că suntem cu tricouri de alea «Suntem fraierii voştri»”, a declarat Mihai Tudose.
El a avertizat că, pe lângă controalele demarate de ANAF, există şi posibilitatea să avertizeze public populaţia că economiile sale nu sunt în siguranţă la băncile care au declarat ani în şir că au avut pierderi.
”ANAF a început deja control pe două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă. Îmi asum, mergem până la a ieşi public să spunem: «Băncile astea nu au profit de un-doi-trei-patru. Nu ştiu dacă este foarte safe să vă ţineţi economiile acolo». Iertaţi-mă, e o bancă! Dacă el e pe pierdere nu riscă să intre în faliment?”, a spus prim-ministrul.
Pe 10 august, Tudose a declarat că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care îşi externalizează profiturile astfel încât ”să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.