Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi seară, că în coaliţie s-a ajuns la o înţelegere asupra propunerii de rectificare bugetară, fiind eliminate ultimele puncte pe care mai existau discuţii şi solicitări. „Vreau să anunţ că ne-am înţeles asupra propunerii de rectificare bugetară care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Practic, au fost îndepărtate ultimele puncte în care mai existau discuţii şi solicitări pe diferite teme şi, practic, am convenit în această seară asupra formulei de rectificare bugetară”, a declarat, Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei.
Ministerul Finanţelor Publice a publicat, în 13 august, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Documentul prevede suplimentări de sume la Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Dezvoltării. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.
Ludovic Orban spune că Dan Vîlceanu, noul ministru de Finanțe, a făcut partidul de râs, după ce nu a știu cât este salariul minim net în România. Orban consideră că Vîlceanu nu este pregătit pentru funcția de ministru.
”Prezența domnului ministru Vîlceanu a fost justificată de discuția despre rectificare, cât și despre OUG absolut necesară pentru ajustarea contractelor. Ar fi culmea să spun că mi se pare în regulă. Eu am votat împotriva lui, am spus că există riscuri serioase, trebuie îndeplinite niște exigențe care țin de experiență, de management. Trebuie să învețe!”, a declarat Ludovic Orban. După ce nu a ştiu cât costă o pâine, Florin Cîţu consideră şi el că afirmaţia ministrului Finanţelor, Dan Vîlceanu, potrivit căruia salariul minim net pe economie este de 1.600 de lei, a fost o „gafă”, această valoare urmând a fi atinsă când „economia o va permite”.
„Domnul ministru al Finanţelor era optimist, vedea în viitor cât o să fie salariul minim pe economie. (…) A fost o gafă. Cu siguranţă, astăzi aţi discutat foarte mult despre acest lucru. A fost deliciul presei, dar în acelaşi timp, astăzi, au fost anunţate nişte lucruri foarte importante pentru economie pe care ar trebui să le repete şi o să-i spun să le repete. Acum ştie (n.r. cât e salariul minim pe economie)”, a spus Florin Cîţu, marţi, la Parlament, după şedinţa Coaliţiei.
USR PLUS a pus condiții pentru acceptarea demarării proiectului Anghel Saligny
Liderul PNL Ludovic Orban a declarat marți, după ședința coaliției de guvernare, că USR PLUS a pus condiții pentru acceptarea demarării proiectului Anghel Saligny de acordare de investiții pentru primării, urmaș al PNDL-ului creat de Liviu Dragnea.
„Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea unor standarde de cost. Se finanteaza doar pe infrastructura de apa, canal, gaz si infrastructura rutiera. De asemenea, USR PLUS a cerut procedura transparenta, toate cererile sa fie online, sa se infiinteze o platforma digitala care sa faca posibila urmarirea fiecarui proiect de la faza de finantare la decontari. S-a acceptat dintre propuneri si neincluderea proiectelor PNDL 1 si PNDL 2 cu stadiu zero de realizare”, a spus Orban.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că suma de bani pe care partidele politice o primește de la bugetul de stat, pentru cheltuielile zilnice, ar trebui diminuată.
Aceasta subventie trebuie redusa din punctul meu de vedere. Nu mai avem pana in 2024 alegeri, trebuie dimensionata in functie de cheltuielile normale si firesti ale unei formatiuni, sedii, personal, comunicare publica cu cetatenii. Nu sunt de acord cu suplimentarea sumei”, a zis Orban. În total, aproape 9 milioane de lei au mers către partide din bugetul de stat, în luna iulie. Această subvenție este acordată în fiecare lună.
Întrebat dacă USR PLUS condiționează sprijinul pentru PNDL 3 de desființarea SIIJ, liderul PNL a zis: `N-aș vrea să înțeleg așa discuțiile pe care le-am purtat”.
Liderii USR vor cu orice preț şi desființarea Secției Speciale și vin cu noi condiții pentru partenerii de guvernare. Inclusiv condiționarea susținerii Programului de Dezvoltare Locală. Consens nu există nici pe rectificarea bugetară. Potrivit unor surse, premierul a spus în ședință că nu va da mai mulți bani la ministerele USR.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că banii care vor fi acordaţi României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) depind de reformele care vor fi implementate. „Banii pe care îi vom primi prin PNRR depind de toate reformele (…) Nu este ceva particular pentru domeniul Justiţiei”, a spus Ghinea, marţi, înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare.
„Vă îndemn să citiţi varianta de PNRR din decembrie, cea făcută de Guvernul Orban, care avea reforme în Justiţie incluse. Nu s-a schimbat nimic. (…) Au fost tot timpul în PNRR chestiuni legate de Justiţie şi au rămas în continuare. Actualizarea codurilor penale şi de procedură penală, legile justiţiei sunt cuprinse în PNRR”, a adăugat Ghinea.
El a subliniat că a reuşit să includă în PNRR un capitol pentru unităţile administrativ teritoriale. Ghinea a menţionat că există în USR PLUS „o frustrare” pentru că „mai multe proiecte ale USR PLUS sunt blocate, printre care şi desfiinţarea Secţiei Speciale, care apare explicit în programul de guvernare”.
Potrivit lui Ghinea, PNRR va fi aprobat în septembrie de către Comisia Europeană şi în octombrie de către Consiliul European, prima tranşă care va veni anul acesta fiind de 1,9 miliarde euro, prefinanţarea din partea de granturi.
„Nu vom cere prefinanţarea din partea de împrumuturi până nu vom consuma ceilalţi bani, pentru că orice fel de ban din împrumut atârnă pe buget”, a explicat Ghinea.