Ludovic Orban îl face praf pe Vîlceanu, dar anunţă „consens pe rectificarea bugetară”. Tensiuni în Coaliţie pe noul PNDL

Ludovic Orban, lider al PNL, a anunțat concluziile ședinței coaliției de guvernare din această seară.
Filip Stan
24 aug. 2021, 20:20
Ludovic Orban îl face praf pe Vîlceanu, dar anunţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi seară, că în coaliţie s-a ajuns la o înţelegere asupra propunerii de rectificare bugetară, fiind eliminate ultimele puncte pe care mai existau discuţii şi solicitări. „Vreau să anunţ că ne-am înţeles asupra propunerii de rectificare bugetară care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Practic, au fost îndepărtate ultimele puncte în care mai existau discuţii şi solicitări pe diferite teme şi, practic, am convenit în această seară asupra formulei de rectificare bugetară”, a declarat, Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, în 13 august, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Documentul prevede suplimentări de sume la Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Dezvoltării. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.

Ludovic Orban spune că Dan Vîlceanu, noul ministru de Finanțe, a făcut partidul de râs, după ce nu a știu cât este salariul minim net în România. Orban consideră că Vîlceanu nu este pregătit pentru funcția de ministru.

”Prezența domnului ministru Vîlceanu a fost justificată de discuția despre rectificare, cât și despre OUG absolut necesară pentru ajustarea contractelor. Ar fi culmea să spun că mi se pare în regulă. Eu am votat împotriva lui, am spus că există riscuri serioase, trebuie îndeplinite niște exigențe care țin de experiență, de management. Trebuie să învețe!”, a declarat Ludovic Orban. După ce nu a ştiu cât costă o pâine, Florin Cîţu consideră şi el că afirmaţia ministrului Finanţelor, Dan Vîlceanu, potrivit căruia salariul minim net pe economie este de 1.600 de lei, a fost o „gafă”, această valoare urmând a fi atinsă când „economia o va permite”.

„Domnul ministru al Finanţelor era optimist, vedea în viitor cât o să fie salariul minim pe economie. (…) A fost o gafă. Cu siguranţă, astăzi aţi discutat foarte mult despre acest lucru. A fost deliciul presei, dar în acelaşi timp, astăzi, au fost anunţate nişte lucruri foarte importante pentru economie pe care ar trebui să le repete şi o să-i spun să le repete. Acum ştie (n.r. cât e salariul minim pe economie)”, a spus Florin Cîţu, marţi, la Parlament, după şedinţa Coaliţiei.

USR PLUS a pus condiții pentru acceptarea demarării proiectului Anghel Saligny

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat marți, după ședința coaliției de guvernare, că USR PLUS a pus condiții pentru acceptarea demarării proiectului Anghel Saligny de acordare de investiții pentru primării, urmaș al PNDL-ului creat de Liviu Dragnea.

„Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea unor standarde de cost. Se finanteaza doar pe infrastructura de apa, canal, gaz si infrastructura rutiera. De asemenea, USR PLUS a cerut procedura transparenta, toate cererile sa fie online, sa se infiinteze o platforma digitala care sa faca posibila urmarirea fiecarui proiect de la faza de finantare la decontari. S-a acceptat dintre propuneri si neincluderea proiectelor PNDL 1 si PNDL 2 cu stadiu zero de realizare”, a spus Orban.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că suma de bani pe care partidele politice o primește de la bugetul de stat, pentru cheltuielile zilnice, ar trebui diminuată.

Aceasta subventie trebuie redusa din punctul meu de vedere. Nu mai avem pana in 2024 alegeri, trebuie dimensionata in functie de cheltuielile normale si firesti ale unei formatiuni, sedii, personal, comunicare publica cu cetatenii. Nu sunt de acord cu suplimentarea sumei”, a zis Orban. În total, aproape 9 milioane de lei au mers către partide din bugetul de stat, în luna iulie. Această subvenție este acordată în fiecare lună.

Întrebat dacă USR PLUS condiționează sprijinul pentru PNDL 3 de desființarea SIIJ, liderul PNL a zis: `N-aș vrea să înțeleg așa discuțiile pe care le-am purtat”.

Liderii USR vor cu orice preț şi desființarea Secției Speciale și vin cu noi condiții pentru partenerii de guvernare. Inclusiv condiționarea susținerii Programului de Dezvoltare Locală. Consens nu există nici pe rectificarea bugetară. Potrivit unor surse, premierul a spus în ședință că nu va da mai mulți bani la ministerele USR.

Scandal în Coaliţie, ministrul Justiţiei cere arbitrajul lui Klaus Iohannis şi insistă cu condiţionarea PNRR de reformele în justiţie

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că banii care vor fi acordaţi României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) depind de reformele care vor fi implementate. „Banii pe care îi vom primi prin PNRR depind de toate reformele (…) Nu este ceva particular pentru domeniul Justiţiei”, a spus Ghinea, marţi, înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare.

„Vă îndemn să citiţi varianta de PNRR din decembrie, cea făcută de Guvernul Orban, care avea reforme în Justiţie incluse. Nu s-a schimbat nimic. (…) Au fost tot timpul în PNRR chestiuni legate de Justiţie şi au rămas în continuare. Actualizarea codurilor penale şi de procedură penală, legile justiţiei sunt cuprinse în PNRR”, a adăugat Ghinea.

El a subliniat că a reuşit să includă în PNRR un capitol pentru unităţile administrativ teritoriale. Ghinea a menţionat că există în USR PLUS „o frustrare” pentru că „mai multe proiecte ale USR PLUS sunt blocate, printre care şi desfiinţarea Secţiei Speciale, care apare explicit în programul de guvernare”.

Potrivit lui Ghinea, PNRR va fi aprobat în septembrie de către Comisia Europeană şi în octombrie de către Consiliul European, prima tranşă care va veni anul acesta fiind de 1,9 miliarde euro, prefinanţarea din partea de granturi.

„Nu vom cere prefinanţarea din partea de împrumuturi până nu vom consuma ceilalţi bani, pentru că orice fel de ban din împrumut atârnă pe buget”, a explicat Ghinea.

EXCLUSIV Mihai Tudose descrie un scenariu de groază pentru la iarnă: „Cu ce se vor încălzi? Se uită la Cîţu la televizor cum le spune că e bine şi îi apucă transpiraţia”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Tentativă de suicid a unui medic al cărui nume apare în stenogramele din Spitalul Pantelimon. Cum a fost găsit în toaletă
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Un curier din Constanța cercetat pentru delapidare și înșelăciune
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...