„Astăzi în Biroul Executiv am validat rezultatul negocierilor. Validarea a fost făcută cu o singură abţinere. Nu am discutat decât chestiunile legate de principiile care au stat la baza distribuţiei poziţiilor de prefecţi, mecanismul, criteriile pe care le-am avut în vedere şi a fost validată negocierea.
Despre prefect am de spus următorul lucru: orice prefect, orice subprefect reprezintă Guvernul şi are obligaţia de a acţiona la nivelul judeţului în care este prefect pentru punerea în practică a programului de guvernare. Prefectul are obligaţia să acţioneze în cadrul constituţional şi legal şi indiferent din ce formaţiune politică provine un prefect trebuie să facă acelaşi lucru.
Suntem într-un Guvern de coaliţie şi este firesc ca orice formaţiune politică din coaliţie să aibă dreptul de a fi reprezentată cu prefect în anumite judeţe, conform ponderii care a fost stabilită. În cazul în care un prefect nu aplică programul de guvernare, va fi schimbat. Nu există absolut niciun fel de risc legat de aplicarea programului de guvernare, de acţiune în cadrul constituţional şi legal”, a spus Orban, la Parlament, conform Agerpres.
Potrivit negocierilor din coaliţia de guvernare, PNL va avea 23 de prefecturi, respectiv: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Caraş Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.
Surse politice spun că Robert Sighiartău l-a criticat dur pe Ludovic Orban, după ce PNL a cedat prefecturile din Bucuresti, Cluj şi Satu Mare. În schimb, Bihorul condus de Ilie Bolojan si Sibiul Ralucăi Turcan vor avea prefecţi liberali. Emil Boc este unul dintre liderii nemulţumiţi după ce UDMR a obtinut la negocieri prefectura Clujului.
Emil Boc s-a alăturat vineri demersului lui Alin Tişe şi a criticat dur conducerea PNL pentru decizia de a da prefectura Cluj UDMR-ului. „Sunt linii pe care nu avem voie să le trecem niciodată”, a spus primarul Cluj-Napoca.
„Eu sper că după vreme rea vine vreme bună. Să spunem lucrurile în ordine. Și la Primărie, Consiliul Local, Guvern este alături de UDMR. Și domnul Alin Tișe și eu avem majoritate alături de UDMR. Acesta este un lucru clar, a adus stabilitate județului și am reușit să facem din Cluj un pol al prosperității, al colaborării interetnice. Însă sunt linii pe care nu avem voie să le trecem niciodată. PNL a trecut o linie roșie în relația cu noi pentru că din acest punct de vedere este foarte greu, n-am argumente să spun de ce PNL a optat pentru alt județ și nu pentru Cluj atunci când a fost făcută în coaliție această decizie politică”, a spus Emil Boc la Ziua de Cluj LIVE.
Emil Boc a amintit că şi în vremea în care PDL a făcut alianţe cu UDMR, niciodată partidul nu a cedat prefectura Cluj UDMR-ului.
„Eu am fost președinte la PDL și n-am avut niciodată la Cluj alt prefect decât PDL. Și atunci, la fel ca acum, Clujul a avut cel mai mare număr de voturi partidului. Acum n-avem prefect, atunci am avut prefect. Asta depinde de ce decide conducerea partidului. De aceea și prima reacție pe care am avut-o a fost de starea profundă de nemulțumire, care există în rândul organizației: și la Tișe, și la Buda, și la Tarcea și la toți colegii. Dar de aici înainte este politică internă și le purtăm în interiorul partidului. Cât timp nu este numit, mai există totuși o șansă”, a adăugat Emil Boc.