„Nu am avut niciun fel de informații legate de lucrurile care au apărut în spațiul public. Nici în discuțiile cu Florin Cîțu, nici în procedurile legale nu am primit aceste informații. E vorba de proceduri de verificare. Nu poți să numești în funcția de ministru, premier, fără aceste proceduri. În cazul miniștrilor se fac în mod obligatoriu.
Domnul Cîțu s-a înscris în PNL în toamna lui 2016 și a fost susținut pe listele de la Senat propus de Alina Gorghiu și pus pe listele de București în 2016. Eu în 2016 m-am retras din partid, din viața politică. Nu am candidat în 2016 ca urmare a unui dosar care mi-a fost instrumentat.
Eu am fost în situația de a propune miniștri. Am avut discuții cu toți legate de vulnerabilități din trecut. Am apelat la acele proceduri în calitate de premier. Ca președinte de partid, poți să soliciți, dar numai dacă partidul e la putere.
Florin Cîțu fusese deja verificat pentru că el fusese ministru”, a spus Orban la Realitatea Plus.
Cine v-a convins să îl susțineți pe Florin Cîţu?
„Formarea echipei a fost rezultatul unor campanii destul de lungi. A fost decizia mea să îl iau în echipă. Normal că m-am consultat cu președintele României. Florin Cîțu nu a fost prima mea opțiune pentru ministru al Finanțelor. A fost în cadrul unui short-list, desigur. Argumentele m-au convins. El era vicepreședinte economic, a fost un purtător de mesaj pe domeniul economic, a avut foarte multe luări de poziție , mesaje pe zona economică”.
Care a fost relaţia cu Florin Cîţu?
„O relație de colaborare, o relație aproapiată. Cea mai apropiată persoană de premier este ministrul Finanțelor. În calitate de premier, am colaborat foarte bine.
Când am preluat guvernarea, după ce am demis PSD, am anunțat că strategia noastră era să facem alegeri anticipate, alegeri corecte. Guvernul prim pe care l-am condus a căzut în moțiune de cenzură atunci când am vrut alegerea primarilor în două tururi”.
A existat vreun moment mai misterios când Cîţu a fost prezentat, introdus?
„Categoric nu”.
„E important că el, premier în funcţie, trebuia să-şi ceară scuze că nu a vorbit despre asta. Nu ştiu, se poate, astea nu sunt răspunsuri normale. E vorba de un eveniment care te marchează. Eu ştiu cum se întâmplă în SUA cu astfel de decizii. Te angajezi mai greu, eşti privit altfel, îţi afectează studiile”.
„Sigur că eu i-am pus întrebări la momentul respectiv şi răspunsurile au fost satisfăcătoare. În momentul în care eşti într-o funcţie de asemenea importanţă, tu trebuie să dai nişte răspunsuri care să fie lămuritoare”.
Ludovic Orban: Mi-am construit cariera politică fiind un om liber
„Eu mi-am construit cariera politică fiind un tip rebel. Sunt un om liber, am încercat să-mi păstrez umanitatea indiferent de funcție. eu mi am construit cariera pe o legitimitate care e construită de la bază. am fost un om incomod. niciodată nu mi-a fost frică să spun ceea ce cred. am fost mereu ales de oameni de la bază. Eu nu am făcut diferență între membrii PNL. Am căutat să existe un echilibru între toți. Am căutat să elimin diferențele”.