Ludovic Orban nu se grăbeşte să se delimiteze politic de deputatul Mugurel Cozmanciuc, deşi acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a cerut 500.000 de lei pentru a interveni ca o persoană să fie numită director la Apele Române.
„Nu am discutat încă. Nu am avut încă nici o decizie în cazul lui Cozmanciuc. Cu siguranță va lua o decizie sau dacă nu partidul va lua o decizie”, a spus Ludovic Orban.
Procurorii DNA au anunţat, marţi, trimiterea în judecată a deputatului Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, pentru trafic de influenţă. Deputatul ar fi pretins 500.000 de lei pentru a interveni ca director la Apele Române să fie numită o anumită persoană, anunță News.ro.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, la data faptei şi în prezent deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi Marcoci Vlad, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă”, a transmis, marţi, DNA.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, şi-a delegat aproape toate atribuţiile secretarei de stat Andreea-Anamaria Moldovan, iar Orban a declarat miercuri că delegarea atribuțiilor miniștrilor către secretarii de stat este „o modalitate de management democratic” dar nu este corect să se ajungă ca ministrul să nu mai semneze.
„Delegarea de atributii catre secretarii de stat este o procedura legala si o procedura care a fost folosita de-a lungul timpului. Ministrul poate sa delege inclusiv dreptul de semnatura in domeniile de competenta ale secretarilor de stat. E chiar o procedura folosita, o modalitate de management democratic, management care ofera delegare ca pana la urma si secretarii de stat daca semneaza ei, ei trebuie sa semneze in conformitate cu programul de guvernare, cu strategia din domeniul respectiv, cu toate planurile de actiune din domeniul respectiv.
Sigur, intotdeauna ministul trebuie sa-si pastreze o parte importanta. Si eu am fost ministru, si eu mi-am delegat atributii, dar mi-am pastrat partea de acte normative, partea de tratate si acorduri internationale si alte domenii pe care le-am considerat importante si de interes strategic. Aici fiecare ministru decide. Sunt unii care isi pot delega si toate atributiile. Sunt si primari care deleaga atributii integral si pana la urma ajung sa nu mai semneze.
Asta nu e corect, ca un ministru chiar sa nu mai semneze. Aici este si o chestiune de responsabiliate, chiar daca el nu mai semneaza, asta nu inseamna ca e derobat de raspundere”, a declarat Ludovic Orban.