„Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi este supusă controlului constituţional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă Curtea Constituţională şi spune că e neconstituţională ordonanţa de urgenţă, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi. E inclusiv în interesul lor să nu beneficieze. Trebuie aşteptat până la pronunţarea Curţii Constituţionale, în urma sesizării Avocatului Poporului”, a spus Orban, la TVR 1.
Prim-ministrul a apreciat că nu este corect demersul USR, care a atenţionat, luni, pe pagina sa de Facebook, că de la 1 ianuarie, primarii şi şefii de consilii judeţene, precum şi adjuncţii lor vor avea dreptul să ceară pensie specială. De asemenea, USR a cerut Guvernului PNL să dea OUG pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali din Codul administrativ.
„Nu mi se pare corect ce face USR, pentru că ei ştiu că am discutat subiectul şi acesta e punctul meu de vedere care a fost exprimat în discuţii. Şi asta în condiţiile în care, spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, care întotdeauna la baza unei decizii ţin cont de elemente de lege. La ora actuală ordonanţa este supusă controlului constituţional şi controlul constituţional a fost declanşat. Până la pronunţarea CCR, după părerea mea, nu este corect să plăteşti aceste indemnizaţii”, a spus Orban.