”Președintele Consiliului Județean nu este implicat, nu are nicio treabă cu remdesivirul și cu transmitarea medicamentelor. Managementul spitalului trebuie să solicită alocarea cantității de care are nevoie” , susține premierul României.
„De la începutul pandemiei, suntem într-un efort constat de creştere a numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă, dar şi a numărului de paturi din spitale, care nu sunt în secţii de terapie intensivă. Evident că am crescut semnificativ acest număr de paturi în secţiile ATI şi acţionăm în continuare pentru a creşte numărul de paturi din secţiile de terapie intensivă pentru pacienţi”, a declarat Ludovic Orban.
Citește și: Orban: „România se află pe locul 18 la nivel european în ceea ce priveşte rata infectării”
„De exemplu, în Bucureşti, conform planului e prevăzută o creştere de paturi la spitalul Malaxa unde este necesară realizarea unei instalaţii de oxigen. Există un spital privat cu care s-a discutat şi care pune la dispoziţie un spital cu 30 de paturi la terapie intensivă. Mai are nevoie de câteva transferuri, dar au personal. La Bihor mai există o punerea la dispoziţie din partea unui spital privat. De asemenea, există o strategie care a fost gândită şi pusă în practică de creştere a capacităţii de tratare în secţiile ATI. Avem prevăzută creşterea numărului de paturi la Victor Babeş cu un număr de cel puţin 10 paturi. Ele sunt disponibilizate. Malaxa ar trebui într-o săptămână să aibă funcţionale toate paturile de ATI. 10 paturi la spitalul privat, nu le pronunţ numele, le las posibilitatea să anunţe ei când vor deveni spital COVID”, a completat Orban.
„Pe fiecare regiune există o gândire, sunt spitale pregătite. La Bihor există o solicitare de integrare a unui alt spital privat care are 30 de paturi de terapie intensivă şi mai multe paturi conectate la oxigen de a intra în lupta anti-COVID. Pe toate serviciile medicale care sunt furnizate fie că e vorba de spitalele publice sau private sunt decontate. Noi suntem pregătiţi să luăm toate măsurile, aşa cum le-am luat de la începutul pandemiei”, a concluzionat premierul.
Ludovic Orban despre carantinarea Bucureștiului
”Pregătim Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă. Vrem ca situația să meargă în bine. Noi nu ne dorim să ajungem aici, obiectivul nostru este acela de a stăvili creşterea numărului de cazuri. De altfel, în Bucureşti a existat o tendinţă ascendentă, dar o tendinţă ascendentă care nu s-a încadrat în specificul marilor metropole din alte ţări europene, unde progresia a fost mai degrabă geometrică”, a mai spus acesta.
„Este o decizie care se ia de specialişti în sănătate publică, de epidemiologi, de infecţionişti şi nu mă hazardez eu să dau o dată”, a declarat Ludovic Orban în momentul în care a fost întrebat la ce incidență va fi carantinată Capitala.
”Noi nu vom ajunge în situația de a nu avea locuri în spitale, nu cred că vom ajunge” , a precizat acesta.