„Coronavirus e coronavirus. Până în prezent, în România nu este niciun caz diagnosticat. Niciun cetăţean nu este infectat cu coronavirus. Autorităţile lucrează de două luni în mod organizat. Pe măsură de evoluează situaţia, situaţia care a apărut în Italia ar trebuie să determine o creştere a numărului de intervenţii, o intensificare a prezenţei autorităţilor. Guvernul şi toate instituţiile implicate îşi fac datoria. Resping orice informaţie care nu este fundamentată. Am văzut în gura unui lider politic cum pune diagnostice legate de coronavirus care sunt informate de diagnosticele care sunt date de cei în drept…. Cer cetăţenilor să ia informaţii numai din surse oficiale, să facă abstracţie de diferitele informaţiile care sunt date pe surse, să urmărească toate comunicările oficiale care sunt provenite din partea Comandamtnului pentru Situaţii de Urgenţă, MAI, Poliţiei de Frontieră, a Ministerului Sănătăţii”, a declarat premierul Ludovic Orban, la Parlament.
Premierul Orban a dat asigurări că spitalele din România sunt pregătite pentru diagnosticare. „În ceea ce priveşte stocurile de materiale, de substanţe, de echipamente, ştiţi că la rezervele statului şi în general în depozite erau egale cu zero. Noi am adoptat o OUG înainte de moţiunea de cenzură tocmai pentru obiectivul de a putea achiziţiona tot ceea ce este necesar pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului. Pe măsură de găsim furnizor, achiziţionăm în regim de urgenţă tot ceea ce este necesar. Termoscanerele sunt în curs de achiziţie. Când se va finaliza licitaţia şi vom intra în posesia lor.”, a mai spus premierul.
Citeşte şi: Coronavirus – simptome. Cum te poţi proteja pentru a evita infectarea
Şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a subliniat luni că nu există niciun caz de coronovirus confirmat în România. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va verifica dacă direcţiile de sănătate publică asigură procedurile de prevenire 24 de ore din 24 la toate punctele de frontieră.
Comitetul de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu coronavirus s-a reunit luni la sediul Ministerului Sănătăţii.
„Toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU. În aceste zile, Ministerul Sănătăţii va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină şi pentru managementul cazurilor suspecte şi confirmate de infecţie cu coronavirus (COVID-19)”, menţiona MS.
Va fi extinsă campania de informare a populaţiei privind infecţia cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale şi colective care trebuie luate şi va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluţia situaţiei la nivel internaţional şi eventualele măsuri suplimentare luate de autorităţile române.