„Considerăm că, prin adoptarea acestei ordonanţe, a fost încălcată Constituţia în mai multe puncte. Considerăm că nu pot fi adoptate prin ordonanţă simplă modificări ale unor legi organice, Codul Fiscal fiind lege organică, iar actul normativ prin care a fost modificat Codul Fiscal fiind o ordonanţă simplă. De asemenea, este încălcat însuşi Codul Fiscal, care prevede că o modificare a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor nu poate fi făcută aşa cum au făcut ei, de azi pe mâine. Ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi să fie în vigoare timp de un an de zile. Aşa prevede Codul Fiscal pe care ei l-au modificat fără să modifice în schimb acest articol din Codul Fiscal”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a mai spus că ordonanţa adoptată de Guvern încalcă şi articolul din Constituţie care se referă la faptul că respectivele contribuţii trebuie să fie echitabile, iar liberalii consideră că este o mare inechitate să se plătească contribuţia de asigurări sociale şi cea de asigurări de sănătate la acelaşi nivel pentru angajaţi care lucrează un timp de lucru diferit.
”Nu în ultimul rând, tot în baza Constituţiei este clar că a fost încălcată şi Legea privind transparenţa decizională, pentru că nu a existat niciun fel de dezbatere publică, niciun fel de transparenţă, niciuna dintre prederile legii privind transparenţa nu a fost respectată în adoptarea acestei ordonanţe simple”, a mai spus Orban, potrivit News.ro.
El a precizat că Biroul Executiv al PNL a împuternicit o echipă de specialişti din cadrul partidului, condusă de deputatul Ioan Cupşa, ca în termen de 48 de ore să finalizeze sesizarea către Avocatul Poporului, care urmează să fie depusă în cursul zilei de miercuri.
Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în prezent de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.
O altă solicitarea adresată Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională a fost făcută de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) care consideră că Ordonanţa de Guvern prin care se introduce plata contribuţiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constituţie, „raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă”.