Ludovic Orban: Propunerea Adinei Florea la şefia DNA, nelegală

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat luni că propunerea Adinei Florea la şefia DNA este nelegală şi nu poate fi admisă în contextul în care Colegiul CNSAS nu a finalizat procedura de reverificare în acest caz.
Romania TV
07 ian. 2019, 19:16
Ludovic Orban: Propunerea Adinei Florea la şefia DNA, nelegală

„Domnul Tudorel Toader a recidivat. Pe data de 27 decembrie a retransmis propunerea pentru şefia DNA în persoana Adinei Florea şi de data aceasta a făcut-o fără să aibă aviz de la CNSAS. (…) A fost o şedinţă programată pe data de 21 decembrie, în acea şedinţă nu s-a întrunit cvorumul, ca atare nu s-a acordat acea adeverinţă de colaborare sau necolaborare cu Securitatea – document obligatoriu, în conformitate cu Legea 303, pentru iniţierea propunerii de numire. Ministrul Justiţiei, care este chemat să asigure respectarea legii, care este primul obligat să respecte legea, încalcă din nou legea în ceea ce priveşte formularea propunerii, propunând-o din nou pe Adina Florea fără să aibă, conform legii, un certificat din partea CNSAS, care nu poate fi emis de preşedintele CNSAS, ci în mod obligatoriu legea prevede că acest lucru este decis de Colegiul CNSAS. La ora actuală, propunerea lui Tudorel Toader este în afara legii, iar ceea ce face Tudorel Toader este o sfidare la adresa Constituţiei, a legii şi chiar la adresa preşedintelui Iohannis. (…) După părea mea, este o propunere nelegală, care nu poate fi admisă”, a declarat Orban, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Colegiul CNSAS ar putea discuta în şedinţa de joi dacă va menţine sau nu adeverinţa dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în cazul Adinei Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni că deocamdată nu a fost finalizată procedura privind reverificarea Adinei Florea.

„Referitor la doamna Adina Florea, au fost demarate procedurile de reverificare, aşa cum prevede legea, dumneaei având o adeverinţă din anul 2009. În data de 21 decembrie trebuia să fie şedinţa de Colegiu, dar ea nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. (…) În consecinţă, procedura nu este finalizată. Este o notă de constatare întocmită de Direcţia de investigaţii, aviz de la Direcţia juridică, dar este obligatoriu ca aceste documente să vină în Colegiu şi Colegiul este singurul for care se pronunţă privind menţinerea sau nemenţinerea adeverinţei în cazul magistraţilor şi nu numai, discutăm pe Legea 303/2004 cu toate modificările ulterioare. Nu a fost finalizată această procedură. (…) Până acum tot ce s-a întâmplat a fost legal, dar pentru a putea transmite către CSM un punct de vedere avizat de CNSAS, trebuie să aibă loc şedinţa Colegiului”, a precizat Sulfina Barbu.

Ea a spus că acest punct este programat pentru şedinţa de joi a Colegiului CNSAS.

„Urmează să luăm în discuţie acest aspect. În şedinţa din data de 10 (ianuarie – n.r.) sper să avem cvorum, adică să fim minim 8 din 11 membri, astfel încât şedinţa, din punct de vedere legal, să fie corectă şi pe baza documentelor care au venit de la direcţiile de specialitate şi a răspunsurilor de la deţinătorii de arhive, să luăm decizia de menţinere sau de nemenţinere a adeverinţei din anul 2009 pentru doamna Adina Florea şi după aceea, toată procedura este îndeplinită legal”, a explicat Sulfina Barbu.

Pe 21 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivând că „nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004”.

În data de 27 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis din nou şefului statului propunerea privind numirea Adinei Florea ca procuror-şef al DNA. 

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru Tudorel Toader. Sulfina Barbu (CNSAS): Procedura în cazul Adinei Florea nu a fost finalizată

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'