„M-ar surprinde o astfel de decizie (ca parlamentarii PSD-UNPR să nu își exprime votul și să rămână în bănci — n.r.) fiindcă vă aduceți aminte declarațiile președintelui PSD, Victor Ponta, atunci când la moțiunile de cenzură inițiate de Opoziție în mandatul 2009-2012 parlamentarii din arcul guvernamental erau ținuți în bănci și nu erau lăsați să voteze și domnul Ponta îi asemăna cu oile pe parlamentarii Puterii din acea perioadă.
Probabil consideră că și parlamentarii care sprijină actuala Putere trebuie tratați tot ca niște oi. Este clar că Victor Ponta nu mai are încredere în parlamentarii din arcul guvernamental. O astfel de decizie este o decizie care, în mod evident, arată frica domnului Ponta și neîncrederea în acești parlamentari”, a spus Orban, joi, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că, printr-o astfel de decizie, „numărul parlamentarilor din arcul guvernamental care vor moțiunea de cenzură se va diminua”, deși din discuțiile sale cu senatori și deputați PSD, UNPR, PC și PLR și-a format opinia că „există o înclinație extrem de puternică de a vota împotriva Cabinetului Ponta”.
CITEŞTE ŞI PSD şi UNPR nu vor vota vineri la moţiunea de cenzură
Potrivit lui Orban, liberalii poartă negocieri atât cu parlamentari ai Puterii, cât și cu cei ai UDMR sau neafiliați pentru a-i convinge să voteze în favoarea moțiunii de cenzură.
„În mod evident, avem negocieri cu mulți parlamentari din arcul guvernamental. (…) În momentul votului, noi suntem implicați într-o acțiune de convingere cu argumente, cu tot ceea ce putem să susținem în discuțiile și în negocierile cu parlamentarii din Parlamentul României. Vom încerca să aducem numărul necesar de voturi. Noi o să vorbim, luăm legătura, o să încercăm să convingem cât mai mulți parlamentari din arcul guvernamental să vină alături de noi să voteze moțiunea de cenzură. (…) De asemenea, suntem în discuții cu parlamentarii neafiliați, cu parlamentarii din grupul democrat-popular. După cum știți, la UDMR s-a luat decizia să nu se voteze împotriva moțiunii și încercăm să convingem cât mai mulți colegi din grupurile parlamentare ale UDMR să fie prezenți și să voteze, alături de noi, moțiunea de cenzură”, a spus liberalul.
Întrebat dacă se așteaptă ca parlamentari social-democrați să își anunțe oficial susținerea față de moțiunea de cenzură, după modelul deputatului Gheorghe Roman care a demisionat ulterior din PSD, Orban a replicat: „Dacă ei vor lua, până la urmă, decizia să facă publică susținerea pentru moțiunea de cenzură, depinde în mare măsură de cei cu care am discutat, de curajul pe care îl au și de determinarea acestora de a-și face publică opțiunea”.
În ceea ce privește prezența liberalilor la ședința plenului comun al Parlamentului de vineri, în care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Ponta, Orban a precizat că, dintre deputații PNL, vor fi trei absenți.
„Nu cunosc situația de la Senat, dar pot să spun că la Camera Deputaților vom avea trei absențe, din care doi colegi sunt într-o situație medicală care îi aduce în imposibilitatea de a se deplasa și de a participa la moțiunea de cenzură și avem încă un deputat (care nu va participa la ședința plenului comun de vineri — n.r.) din niște motive care țin de chestiuni familiale”, a conchis acesta.