‘241 (n.r. — numărul parlamentarilor care au votat moțiunea) înseamnă că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament. 241 de voturi au fost luate împreună cu 12 voturi de la minorități și două voturi de la alte partide. 241 minus 14 fac 227, față de 232 care înseamnă majoritatea absolută în Parlamentul actual. E importantă această observație, pentru că (…) deținerea unei majorități absolute în Parlament de către coaliție poate, într-un fel, să determine președintele să desemneze premierul din coaliția care deține majoritatea absolută. Dacă nu există un partid sau o coaliție care să dețină majoritatea absolută, evident, președintele poate să-și permită să desemneze un alt candidat la funcția de prim-ministru’, a declarat Ludovic Orban la B1 TV.
Referitor la ceea ce va face PNL în acest context politic, liderul liberal a spus că a fost convocat pentru joi Biroul Politic Executiv, pentru a se face o evaluare a situației, pentru a se identifica posibilitățile de poziționare și a se desemna o echipă care să înceapă discuțiile cu partidele care nu susțin PSD în Parlament și cu alți actori politici, ‘pentru a vedea în ce măsură se poate degaja o altă majoritate parlamentară’.
Ludovic Orban a adăugat că se va declanșa și o amplă consultare în filialele locale, decizia urmând să fie luată luni, în Biroul Politic Național, arată Agerpres.
‘După reuniunea Biroului Politic Executiv vom declanșa o consultare amplă în partid, voi solicita punctul de vedere al tuturor organizațiilor județene față de posibilitățile care apar în această situație, urmând ca decizia finală să o luăm după consultarea filialelor, într-un Birou Politic Național, împreună cu grupurile parlamentare, care va avea loc luni’, a precizat președintele PNL.
El a reiterat ideea că PNL nu refuză guvernarea, dar nu o poate face în orice condiții și că, din perspectiva liberalilor, cea mai bună soluție o reprezintă declanșarea alegerilor anticipate.
‘Orice partid își dorește să guverneze, dar în ce mă privește, vă spun că nu putem accepta orice fel de guvernare, cu oricine, făcând compromisuri, nerespectând programul de guvernare. Sigur că cea mai bună soluție, din perspectiva noastră, ar fi să se ajungă la o nouă consultare a cetățenilor, pentru că, după părerea mea, în cele șase luni care au trecut de la alegerile din 11 decembrie, cei care au câștigat puterea s-a dovedit că au folosit-o nu pentru a-și îndeplini promisiunile electorale, ci doar pentru a obține avantaje de natură personală sau pentru a face reglări de conturi în interiorul găștilor din cadrul partidului de guvernământ’, a susținut Ludovic Orban.