„Romania este singura tara din UE in care in primul semestru din 2020 au crescut investitiile, raportat la perioada echivalentă a anului 2019. De asemenea, nivelul investiţiilor publice, deşi suntem în criza economică generată de criza sanitară, este cel mai mare din ultimii 10 ani. Noi încă de la instalare am spus că vrem să schimbăm paradigma, filosofia de guvernare, să nu susţinem o creştere economică printr-o creştere artificială a cererii, a consumului, prin pârghii guvernamentale.
Vrem să susţinem dezvoltarea economică prin investiţii, prin creşterea competitivităţii, prin inovare, prin crearea unui climat favorabil investiţiilor private, prin creşterea dinamismului individual la nivelul societăţii care să permită o creştere economică solidă, sustenabilă şi care să nu afecteze echilibrele macro-economice”, a spus Ludovic Orban la Videoconferinţa News.ro „RoInvest.
Premierul a precizat că au fost relocat fonduri europene importante pentru a sprijini diferite programe de granturi.
„În ceea ce priveşte fondurile europene, am folosit pârghii de realocări de fonduri, ca urmării a creşterii flexibilităţii care a fost stabilită de Comisia Europeană. Am relocat fonduri importante pentru a sprijini diferite programe de granturi. Am folosit pârghia supracontractării pentru a creşte suma alocată granturilor pentru investiţii”, a mai precizat Orban.
Guvernul a anunţat un plan de relansare a economiei, luând în calcul şi crearea unui fond de investiţii deţinut în primă fază de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.
Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde de lei, în primul semestru din 2020, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul II 2020, investiţiile nete au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.
Ludovic Orban a declarat că la sfârşitul lunii octombrie are programată o vizită oficială în Franţa, principalul obiectiv fiind semnarea foii de parcurs privind parteneriatul strategic dintre cele două ţări.
Orban a precizat, însă, că vizita are mai multe componente, inclusiv una legată de apărare, urmând să fie însoţit de miniştrii de Externe, Economiei, Agriculturii şi de cel al Apărării.
O altă vizită va fi cea în Israel, în prima parte a lunii noiembrie.
Ulterior, răspunzând unei întrebări a omului de afaceri Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines şi preşedinte al Camerei de Comerţ româno-germane, prim-ministrul a afirmat că are programată şi o vizită în Germania, însă programul acesteia este încă în discuţie.