Ludovic Orban se spală pe mâini de Operaţiunea „Sparanghelul”: „Nu putem împiedica libera circulaţie”

În condiţiile în care românii au restricţii dure de circulaţie în ţară, premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul nu putea restricţiona libera circulaţie a persoanelor în UE, astfel încât muncitorii români nu puteam fi opriţi să plece în Germania.
Romania TV
24 apr. 2020, 16:30
Ludovic Orban se spală pe mâini de Operaţiunea

„Sunt cetateni romani care au oferte de contracte pentru munci sezoniere, in special in agricultura sau in servicii sociale, in mai multe tari – Germania, Olanda inclusiv in Italia, Austria. Europa inseamna libertatea circulatiei persoanelor, marfurilor, ideilor. Guvernul nu poate sa impiedice niciun cetatean roman sa circule, cu atat mai mult sa plece sa munceasca. Noi ne putem implica in relatia cu guvernele din tarile respective, pentru a ne asigura ca le sunt respectate drepturile acolo unde se duc. Trebuie sa informam cetatenii ca foarte multi dintre cei care au plecat au plecat pe cont propriu, nu prin intermediul unor firme de recrutare a fortei de munca. Mai mult, nu au informat autoritatile despre intentia lor de a pleca. Sigur ca dupa aglomeratia de la Cluj, ministrul Transporturilor a emis un ordin foarte clar, prin care orice operator de transport aerian care urmeaza sa transporte cetateni romani trebuie sa notifice cu 48 de ore inainte zborul respectiv. Prin ordinul ministrului Transporturilor s-au impus conditii care trebuie respectate de transportatorii interni care asigura transportul spre aeroport. Noi nu suntem implicati in negocierea contractelor. A fost o negociere intre persoane si angajatorii lor. Ei au mai lucrat la companiile respective si si-au stabilit negocierea de angajare sezoniera direct, aducand si alte persoane dintre prietenii lor dintre cei oe care ii cunosc. Orice fel de incalcare a drepturilor persoanelor o monitorizam si intervenim”, a declarat Orban la Antena 3.

Germania se pregăteşte deja de al doilea val al noului coronavirus

Săli mari şi goale urmează să să fie transformate într-un spital, în câteva săptămâni, la Berlin, iar şantierul din centrul de expoziţii continuă, în pofida faptului că, în paralel, ţara iese din izolare, relatează AFP.

Încă nu este totul gata, cabluri atârnă în continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate încă totate acolo unde urmează să fie primiţi până la 1.000 de pacienţi.

Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat săptămâna trecută mobilierul acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi cu covid-19 – al doilea val de care Germania se pregăteşte deja, o ţară citată adesea ca un model în tratarea primului val.

Această temere a fost subliniată săptămâna aceasta de către cancelarul Angela Merkel, care şi-a ieşit din fire şi a denunţat ”orgia” discuţiilor despre întoarcerea la normal şi uşurinţa cu care o fac populaţia şi liderii politici.

Există un ”pericol fundamental” ca infecţiile să repornească, ”dacă toate măsurile restrictive sunt suprimate în mod precoce”, declara marţi Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agenţia însărcinată cu controlul bolilor.

La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii biolnavi de covid-19 în Germania, zeci de paturi aşteaptă goale.

”Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, dă asigurări Gernot Marx, directorul secţiei de terapie intensivă.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere, din totalul de 32.000 din ţară.

”PREGĂTITĂ”

”Noi n-am avut niciodată de ales”, până acum, la trierea pacienţilor, declară Anne Brücken, un medic la această clinică. ”Sper ca lucrurile să rămână aşa”.

”Germania este pregătită de un posibil al doilea val”, dă asigurări Gerald Gass, preşedintele Societăţii Germane a Spitaleor (DKG).

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori – faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa -, Germania era încă de la început bine pregătită de pandemie. Ea şi-a multiplicat între timp aceste capacităţi şi depistarea.

Germania afişează în prezent o rată a mortalităţii de peste 3% – în creştere dar în continuare sub cea a majorităţii celorlalte ţări.

De la apariţia sa în decembrie în China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni în lume, dintre care 5.321 în Germania, care numără peste 150.000 de contaminări înregistrate oficial.

Prin comparaţie, 25.000 de oameni au murit în Italia şi aproape 22.000 în Franţa, la 190.000 şi, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.

Sistemul sănătăţii germane rezistă şi nu a fost deloc supraaglomerat.

În lunile următoare, ”ne gândim să păstrăm 20% din paturi cu asistenţă respiratorie disponibilă”, declară pentru AFP Gass. Alte 20% urmează să fie mobilizate ”în 72 de ore, în cazul în care vine un al doilea val, iar infecţiile repornesc amplu”.

El pledează în favoarea unei reluări treptate a unei activităţi spitaliceşti normale, în contextul în care operaţiile neesenţiale au fost anulate în vederea degajării serviciilor.

”În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate acum decât în mod normal în acest sezon sau acum un an”, declară el.

AVERTISMENT

”Dacă luăm cu uşurinţă” începutul ieşirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, consideră virusologul Melanie Brinkmann într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

”Poate că suntem pe cale să ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charité de la Berlin, avertizând cu privire la o nouă pornire simultană a cazurlor de covid-19 ”peste tot în acelaşi timp”.

Berlinul mizează pe o revenire treptată la normal dublată de sute de mii de teste pe săptămână, iar purtarea măştii devine în mod treptat obligatorie în mijloacele de transport în comun şi – în anumite regiuni – în magazine.

Urmărirea telefonică a contactelor persoanelor urmează, de asemenea, să fie consolidată cu ajutorul unei aplicaţii, ca în Asia.

”O evoluţie dinamică a infecţiilor înseamnă imediat o sarcină sporită asupra sistemului sănătăţii, ceea ce înseamnă o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor ieşirii din izolare”, avertizează dr. Gass.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Capital.ro
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu această decizie
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Protest în Piața Universității împotriva candidatului Călin Georgescu
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar