Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat luni, cu privire la moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS AUR, că PSD a decis să-și retragă reprezentații din ședință, astfel că doar 9 dintre cei prezenți au votat în favoarea solicitării.
„La prima reuniune a Biroului Permanent Reunit nu s a întrunit cvorum. Am convocat a doua reuniune pentru sâmbătă când nu s a întrunit cvorum. Am înțeles că a fost sâmbătă, e zi liberă, dar parlamentarii trebuie să pună pe primul plan activitatea din Parlament. Am convocat Biroul Permanent Reunit și pentru ziua de azi. Am pus pe ordinea de zi moțiunea de cenzură. Simonis a propus modificarea ordinii de zi, în urma unei solicitări formulate de Fenechiu.
Mi-am exprimat clar punctul de vedere că orice solicitare cu privire la moțiunea de cenzură trebuie dezbătută în cadrul punctului pe care l-am propus, și anume moțiunea de cenzură. Pentru că dacă discutam de moțiunea de cenzură fără să ajungem la punctul de prezentare a moțiunii de cenzură discutam de ceva ce nu a fost prezentat în cadrul Biroul Permanent Reunit. Am supus la vot propunerea liderului grupului parlamentar PSD Alfred Simonis, care a fost votată de toți parlamentarii prezenți PSD. După ce s-a propus ordinea de zi, PSD a decis să-și retragă reprezentanții din Biroul Permanent Reunit
S-a dezbătut punctul doi, care era o cerere de a se trimite către Comisia de Statut pentru verificarea semnăturilor. Rezultatul votului, indiferent ce vi s-a spus, este următorul: Au fost 18 membri ai BPR prezenți, au votat pentru propunere 9 membri, 7 au votat împotrivă și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat. Deoarece a fost vot nominal, au fost prezenți și nu au votat, respectiv domnul deputat Ovidiu Ganț și cu subsemnatul Ludovic Orban. Propunerea nu a fost adoptată. Au fost 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9.
După ce nu a fost adoptată această propunere, alți colegi au plecat din ședință, am rămas fără cvorum și nu am putut să discutăm despre moțiunea de cenzură.
Despre votul meu vreau să vă spun. Instituția moțiunii de cenzură e fundamentală, prevăzută în Constituția României. Dă dreptul parlamentarilor de a iniția o procedură prin care pot să demită un guvern ce nu beneficiază de majoritate parlamentară. E dreptul oricărui deputat și senator de a semna o moțiune de cenzură, sigur o dată pe sesiune. Conform Constituției și regulamentului, e foarte clară procedura cu privire la moțiunea de cenzură. Eu pot accepta o propunere care nu are bază constituțională și care propune întârzierea derulării procedurilor două săptămâni prin verificări ale Comisiei de Statut, care nu are nicio competență în acest sens”, a explicat Orban.