Ludovic Orban: „O să existe un plan de conformare. Am discutat despre posibilitatea decontării acestor cheltuieli din bani europeni”

Ludovic Orban şi Nelu Tătaru s-au întrunit într-o şedinţă de urgenţă, luni dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii. Premierul a anunţat că autorităţile vor lua măsuri pentru a creşte capacitatea cu cel puţin 200 de paturi în secţiile de Terapie Intensivă săptămâna aceasta.
Razvan Mihalascu
16 nov. 2020, 11:40
Ludovic Orban:
Ludovic Orban şi Nelu Tătaru, şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii

Principalele declaraţii după şedinţa de la Ministerul Sănătăţii

Ludovic Orban, despre pacienţii îngrijiţi în secţiile ATI: „Am discutat foarte clar ce urmărim. Urmărim conformitatea cu reglementările privind funcţionarea secţiilor de ATI.

În urma acestor controale, o să existe un plan de conformare care va fi adus la cunoştinţa managerilor de spitale. Orice lucrare de reparaţie, orice achiziţie şi modernizare necesară va fi inclusă în acest plan de conformare.

Am discutat despre posibilitatea decontării acestor cheltuieli printr-o finanţare europeană nerambursabilă”

Legat de creşterea capacităţii de tratare în secţiile ATI, am discutat în detaliu situaţie pe fiecare judeţ, câte paturi de ATI sunt, câte sunt disponibile. De asemenea, am discutat situaţia personalului şi a posibilităţii de recrutare de personal suplimentar care să deservească secţiile de Terapie Intensivă”

Guvernul vrea creşterea capacităţii ATI cu cel puţin de 200 de paturi

„În urma acestei analize, va fi crescută capacitatea de tratare, inclusiv prin includerea de noi spitale care vor deveni spitale suport COVID”.

„Am abordat un subiect, respectarea rigorilor privind internarea în ATI, adică doar a cazurilor care necesită internarea în ATI şi în rest funcţionarea acelor secţii intermediare despre care am vorbit, să existe posibilitatea de tratare a cazurilor intermediare, dar să nu fie necesară internarea la ATI decât pentru acele cazuri care necesită internare”

„Planul pe săptămâna asta prevede o creştere a capacităţii cu cel puţin de 200 de paturi. Am discutat pe săptămâna asta. Sunt soluţii pe care le-am gândit pentru fiecare regiune. Sunt soluţii pe care le-am gândit şi pentru Bucureşti”

„Am discutat şi despre posibilitatea creşterii numărului de paturi de la ATI. Am discutat şi despre ventilatoare peste tot unde există posibilitatea să deschidem secţii de Terapie Intensivă să asigurăm tot ceea ce este necesar: ventilatoare, injectomate, lucrări, cum este la Malaxa, de asigurarea circuitelor de alimentare cu oxigen”

Ludovic Orban îl apără pe Nelu Tătaru care a spus că toţi suntem vinovaţi de tragedia de la Piatra Neamţ

„Într-un moment dificil, a făcut o declaraţie. Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individual pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere, acum treaba noastră este să rezolvăm toate problemele şi să asigurăm reducerea numărului de infectări prin respectarea normelor de protecţie sanitară”, a precizat Ludovic Orban.

„Nu trebuie judecate toate secţiile ATI după ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, dar vrem să ne asigurăm o dată în plus şi să sprijinim managemenul spitalelor pentru a putea asigura toate dotările”, a adăugat premierul.

„Suntem dispuşi să asigurăm contracte de mentenanţă şi de service potrivite pentru tipurile de instalaţii ca să nu existe probleme legate de buna funcţionare”

Nelu Tătaru, despre problemele la spitalul din Piatra Neamţ după incendiu

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Chiar de dimineaţă am discutat cu managerul de la spitalul din Piatra Neamţ. Astăzi operaţionalitează ATI de la etajul 3 către etajul 2. L-am întrebat despre necesar. Au în acest moment toate dotările pentru 11 paturi de ATI care vor fi operaţionalizate în această seară sau mâine dimineaţă”

„În UPU au pregătite două paturi de ATI care pot prelua nişte pacienţi dacă starea lor se agravează”, a explicat ministrul Sănătăţii

Spitalele care devin unităţi COVID

„În Bucureşti avem Sfântul Ştefan şi Spitalul Cantacuzino pe care le operaţionalizăm ca suport COVID”, a menţionat Nelu Tătaru.

„Am transmis către DSP-uri să facă evaluarea acestor spitale şi odată cu această evaluare să avem evaluarea tehnică a tot ceea ce înseamnă utilităţi, cum ar fi surse de oxigen, sau potenţialul de energie electrică”, a adăugat el.

Nelu Tătaru, despre creşterea deceselor după incendiul de la ATI Piatra Neamţ

„Este al şaptelea bolnav care a venit. Era în UPU, a fost preluat şi dus către spitalul din Paşcani. A sunat aseară la ora 21”, a menţionat Nelu Tătaru

Despre personalul de la Terapie Intensivă

„La nivelul celulei de criză de la nivelul MAI este acea evaluare a personalului a celor şase specializări care în acest moment sunt în prima linie. În funcţie de solicitările pe care le avem în teritoriu, mobilizăm. Există o evaluare a personalului de la fiecare unitate medicală care poate fi disponibilizat. Există o evaluare în fiecare judeţ, în contextul în care este nevoie în judeţele limitrofe, se pot face detaşări”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru despre demiteri în urma tragediei de la Piatra Neamţ

„Sunt două anchete la Piatra Neamţ – ancheta Parchetului General şi ancheta ISU. Aşteptăm acele rezultate. Eu, personal, când am fost sâmbătă seară la Piatra Neamţ, n-am putut intra nicăieri. Erau toate sigilate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă managerul spitalului din Piatra Neamţ va fi demis, Nelu Tătaru a afirmat că „legislaţia nu ne permite nouă, ca Minister al Sănătăţii, să mai facem demiteri”.

„Încă de la aprobarea legii 55 au revenit la autorităţile locale. Putem un control, o evaluare. Am solicitat să facem această evaluare. În evaluarea noastră trebuie să avem şi un om de la Consiliul Judeţean, o persoană desemnată care să meargă în acest corp de control”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Noi putem face propuneri. Ţine de cei de la Consiliul Judeţean ca spitalul să pună în practică”, a adăugat el.

Nelu Tătaru, noi informaţii despre starea medicului-erou care a fost transferat în Belgia

„A ajuns ieri (duminică) în jurul orei 12. S-a efectuat o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri. Trei zile, trei săptămâni, trei luni, este un protocol pe care-l avem în arsuri.

Aşteptăm evaluări în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara la ora 18 avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo.

Primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri. Când a aterizat, s-a făcut o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamţ erau evaluări de 40 la sută din suprafaţa corpului, de grad 1,2 şi 4, evaluarea de la Floreasca reprezenta 70-75 la sută arsuri de gradul 2 şi 3”, a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii vrea crearea de secţii intermediare, pre-ATI

„Sunt secţii de terapie intermediară care trebuie întâi realizate la nivelul fiecărui spital sau de pre-anestezie sau preterapie. Sunt cerute în evaluare. Evaluările se fac după guri de oxigen, după posibilitatea de adaptare a aparatelor, după potenţialul de energie electrică”.

„Din totalul de 1.149 de pacienţi care se află la ATI, 309 sunt pe respiraţie artificială invazivă, 350 sunt pe SIPAP şi restul sunt pe oxigenoterapie. Cei care sunt pe oxigenoterapie pot fi într-o secţie intermediară, dar alăturată secţiei de ATI (…) Orice pacient cu o anumită insuficienţă respiratorie se poate decompensa şi atunci trebuie să fim în apropiere pentru a fi preluat”, a explicat Tătaru.

„Recomandarea a fost ca aceste secţii intermediare să aibă şi ventilatoare arondate pentru că, la un moment dat, dacă decompensează să putem trece acel pacient pe invaziv”,  a mai precizat el.

„Noi asta o cerem de o lună de zile (reorganizarea ATI). Rămâne doar identificarea de spaţii şi identificarea de aparatură pentru aceste spaţii, precum şi gurile de oxigen şi puterea electrică”

„Episodul (de la Piatra Neamţ, n.red) nu a făcut decât suplimentar să vină acele reevaluări ale ISCIR-ului a acelor comisii tehnice care pot evalua atât puterea electrică, cât şi sursele de oxigen. Astăzi se alătură în controale şi cei de la ISU şi de ANMDR care vor evalua toată aparatura”, a apus Nelu Tătaru.

Cine a decis modificarea secţiei ATI a spitalului din Piatra Neamţ, fără avizul DSP

„Managemenul unităţii, bănuiesc, pentru că sunt cei care decis în comitetul director modificarea unei secţii sau reevaluarea, dar trebuie acel aviz DSP pentru circuite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, noi explicaţii după ce a spus că toţi suntem vinovaţi de tragedia de la Piatra Neamţ

„După 30 de ani în care am văzut în această pandemie ce a însemnat dezgolirea unui sistem pe care-l cunoşteam, adaptarea de la o zi la alta, în condiţiile în care, după 8 luni de zile, vedem necesarul de servicii medicale, necesarul de siguranţă pe care-l dăm atât pacientului, cât şi corpului medical, atunci ne gândim, noi, cei care am fost în Minister 30 de ani, cei care au fost în administraţiile locale, cei care au fost implicaţi politic la un moment dat şi au avut alte interese locale sau personale”

„Am ajuns în acest moment. Cred că, dacă ne uităm în urmă, vedem că 30 de ani au rămas 30 de ani”

„La începutul acestei pandemii tresăream oarecum că de ce sisteme medicale din ţările avansate trepidează şi urmăream martie-aprilie. Am rezistat cu acest sistem până acum, dar vedem că avem tragedii”

„Faptul că la un moment dat «merge şi aşa» sau am adaptat foarte puţin în fiecare an sau am adaptat o lege a sănătăţii. Tot ce a însemnat din 1990 încoace (…) şi am adoptat o lege cu 1.500 de amendamente fără să facem o lege curată şi adevărată, fără să avem o reorganizare a Ministerului, a DSP-urilor, a spitalelor, a staţiilor de ambulanţă în toată această perioadă, cred că acest lucru ne duce ca după 30 de ani să vedem şi nişte tragedii”

„Nu pleacă nimeni şi nu fuge nimeni de răspundere, dar haideţi să vedem un ministru care e de şapte luni şi haideţi să vedem 30 de ani”

„Toţi ar trebui să ne simţim vinovaţi din miniştrii care am fost pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească”

„Dacă reuşeam în trecerea la starea de alertă să menţinem coordonarea acestor spitale la nivelul Ministerului Sănătăţii şi să avem o putere în a decide în interiorul acestor secţii şi a acestor managemente, cred că puteam face mai mult”, a afirmat Tătaru.

Nelu Tătaru, despre posibilitatea de a-şi da demisia

„M-am gândit la tot ce a înseamnat tragedie, la tot ce au însemnat acei oameni, la familiile lor. M-am gândit la tot ce a însemnat un act medical de calitate care ar trebui dat în orice unitate medicală care este în subordinea Ministerului Sănătăţii. Atunci, făcând o analiză vivazi de aceste lucruri, deciziile pe care le voi lua în continuare vor fi cele în care voi continua activitatea şi reforma sistemului medical românesc”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Cătălin Denciu e bine! Medicii belgieni sunt optimişti în ceea ce priveşte starea doctorului-erou român

Premierul Ludovic Orban a participat luni dimineaţă la o şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Directorul spitalului din Piatra Neamț ar putea fi DEMIS luni de Ionel Arsene

Ludovic Orban şi Nelu Tătaru, şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii. Ce măsuri vor lua autorităţile după incendiul de la ATI Piatra Neamţ

Şeful Executivului discută cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în urma tragediei care a avut loc sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Focul a izbucnit în secţia de Terapie Intensivă, unde erau îngrijiţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus (COVID-19).

Citeşte şi:  Incendiu Piatra Neamţ. Ludovic Orban, primele decizii după ce 10 oameni au murit

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave.

Alţi şase pacienţi internaţi au fost transportaţi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Poarta spitalului unde au murit 10 oameni s-a transformat în altar. Imaginile care te lasă fără suflare – FOTO

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în urma incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Neamț, a fost transferat la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secția cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienții intubați.

Cătălin Denciu are arsuri de gradul 2 şi 3, conform unor surse medicale din România. El a ajuns în Belgia în jurul orei 12.00, ora României, şi a fost trecut imediat pe dializă. Totodată, sursele confirmă că specialiştii belgieni îi acordă şanse deoarece este tânăr, dar se tem de apariţia unor infectii nosocomiale.

Cătălin Denciu va primi titlul de cetăţean de onoare

Medicul Cătălin Denciu care a suferit numeroase arsuri în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț. Decizia va fi luată în ședința extraordinară a Consiliului Local programată luni.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cât costă să treci un teren agricol din extravilan în intravilan în 2025. Ministerul Agriculturii a stabilit tariful, anunț oficial pentru români
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București