Ludovic Orban spune că în prezent nu se impune carantinarea Bucureştiului.
„Din punctul meu de vedere, astazi, nu. Dar nu-mi dau cu parerea. Pana la urma cei care hotarasc…..Pentru ca e o anumita dinamica, sunt niste date pe care nu le am la dispozitie integral. Asta e o decizie care trebuie sa se faca pe baza unei analize obiective, pe baza analizarii nu numai statice a indicatorilor, ci si pe baza dinamicii, a anumitor factori care pot sa contribuie la……, a riscurilor posibile care exista, capacitatea de tratare. Decizia din punctul meu de vedere nu trebuie sa fie cu caracter politic”, a declarat liderul PNL.
Preşedintele Camerei Deputaţilor spune că susține amenziile aplicate localurilor care nu respectă legea în timpul pandemiei.
„Spun ceea ce am spus mereu: cu cât mai mulți români respectă măsurile cu atât sunt mai puține restricții. Am fost atenți permanent la apărarea sănătății oamenilor, cu respectarea economiei. Noi n-am avut decât un mic lockdown. După trecerea din starea de urgență în starea de alertă au fost câteva restricții în plus.
Personal susțin această măsură de sancționare a unităților care încalcă legea”, a declarat președintele Camerei Deputaților din Paralamentul României.
Bucureştiul este tot mai aproape de carantină. Rata de incidență COVID a crescut, luni, în Bucureşti la 5,67 la mia de locuitori, după ce duminică era 5.33, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.446 de noi infectări în Capitală.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.
Citeşte şi Bucureştiul şi nouă judeţe, în scenariul roşu. Număr mare de cazuri COVID-19 în Capitală
Nicuşor Dan a explicat că modul în care a evoluat pandemia de COVID este similar cu „creşterea din noiembrie-decembrie” 2020.
„Este o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul e ca autorităţile şi cetățenii să fie responsabili ca să trecem cu bine. Mai avem de trecut de două luni. E o cantitate mare de vaccinuri care vor veni în aprilie şi mai. Mai avem de rezista partea de lună martie”, a explicat Nicuşor Dan.
Întrebat dacă premierul a cerut închidererea şcolilor din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID, edilul Nicuşor Dan a explicat că e vorba despre măsuri decide de autorităţile naţionale, iar cele locale sunt nevoite să se conformeze.
„Tot ce însemnă măsuri de închiderere a şcolilor, de închidere a a activităţilor economice sunt măsuri obligatorii care urmează nişte acte normative care sunt emise de autorităţi naţionale. Noi nu putem decât să ne conformăm. La discuţia cu prim-ministrul, am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă, care să evite carantinarea Bucureştiului.
Nu s-a discutat despre carantinare zonală”, a explicat Nicuşor Dan.