Premierul Ludovic Orban a anunţat că rectificarea bugetară nu va fi dezbătută în şedinţa de Guvern de joi, este în curs de analiză, urmând să aibă loc consultări cu partenerii sociali şi reprezentanţii autorităţilor locale.
Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvenul încearcă să facă o evaluare a necesităţilor, în special din domeniile afectate de epidemia de coronavirus. ”Resursele bugetului de stat sunt afectate și diminuate. Vom adopta OUG inițiat de Violeta Alexandru. Solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații, să preluăm din greutatea crizei pe umerii noștri. Sunt peste 1.500.000 de angajați din mediul privat la care se adaugă și alții, în șomaj tehnic. Nu putem să lăsăm doar pe umerii lor suportarea acestei crizei. Am decis să găsim o soluție ca și în sectorul public să preluăm din greutate. Un mecanism simplu. Jumătate din angajați lucrează 10 zile, iar restul zilelor rămân în șomaj tehnic. Perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, când se manifestă virusul, și diminuăm răspândirea virusului, va asigura funcționalitatea instituțiilor și asigurarea serviciilor către cetățeni. Și noi, cei din sectorul public, să preluăm din povara pusă pe umerii lor. ”, a spus Ludovic Orban.
Orban: Profesorii, angajaţii din Sănătate, cei din MAI, MApN şi ANOFM nu vor intra în şomaj tehnic
Premierul Ludovic Orban afirmă că a fost gândit un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile, iar restul să fie „plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers”. „Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice”, spune Orban, menţionând că nu pot fi afectate sistemul sanitar, cel de ordine publică, militar sau de asistenţă socială.
Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la B1 Tv, că se pregăteşte o reglementare pentru angajaţii din sistemul public.
„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulanţe, zona MAI cu jandarmi, pompieri, poliţişti, nu putem afecta zona militară. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru că ANOFM este implicată în acordarea şi procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua măsuri similare cu somajul tehnic”, a explicat premierul.
El a spus că, pentru alte zone, a fost gândit „un mecanism care ţine de evitarea riscului de răspândire a viruslului”.
„Împărţim angajaţii în două, fiecare parte să poată menţine funcţionalitatea instituţiei publice. Fiecare angajat lucrează 15 zile, restul sunt plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers. Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice. Practic, jumătate din angajaţi vor fi într-o formă de şomaj tehnic şi beneficiază de 75% din salariul mediu brut”, a afirmat Orban.
Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fie vizaţi de ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public.
În debutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul a precizat că a primit deja zeci de cereri de derogare din partea diferitelor sectoare ale sistemului public şi a subliniat că inclusiv demnitarii trebuie să îşi exprime solidaritatea cu cei afectaţi de criză.
„Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. (…) Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, a spus Orban.
Violeta Alexandru a afirmat că a primit şi ea astfel de solicitări şi a spus că acestea vor fi supuse analizei. În ce îi priveşte pe demnitari, ea a apreciat că este momentul unei solidarităţi „pe toate planurile şi la toate nivelurile”.
Ministrul Muncii a menţionat că prima variantă a ordonanţei este gata şi că în zilele următoare va fi supusă atenţiei fiecărui minister.
„În zilele următoare o voi circula – varianta pe care Ministerul Muncii o propune – şi o voi discuta cu toţi colegii din guvern care îşi cunosc domeniile de activitate”, a spus Violeta Alexandru.
Orban a solicitat în mod expres ca acest lucru să se petreacă în cursul acestei săptămâni, iar ministrul Muncii a replicat că proiectul va fi pregătit pentru începutul săptămânii viitoare, urmând să aibă loc consultări inclusiv cu partenerii sociali.
Prim-ministrul a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic.