Şeful Executivului a făcut vorbit despre aceste investiţii în timpul unei vizite pe care a efectuat-o sâmbătă în localitatea Moara din judeţul Suceava.
„Decizia noastră a fost de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de înfiinţare de distribuţii de gaz.
Din fonduri UE vom aloca 1 miliard de euro în următorii şapte ani pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României.
Pe exerciţiul 2014-2020 suntem pe punctul de a obţine aprobarea CE pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiţii”, a declarat Ludovic Orban.
Apelul va fi lansat pe 1 august în funcţie de momentul în care vom Guvernul va primi aprobarea de la Comisia Europeană.
Ludovic Orban a explicat că restul de 800 de milioane de euro vor fi prevăzuţi în bugetul pe care România îl avea alocat pentru exerciţiul bugetar 2021-2027.
Premierul a mai afirmat că obiectivul Guvernului de a dubla numărul localităţilor care sunt racordate la reţeaua de gaze.
„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria – care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz – are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie.
Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire cu lemn sau alte sisteme care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează şi creează foarte multe probleme cetăţenilor, în exploatare. Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor”, a spus premierul.