„Astăzi (miercuri — n.r.), în Birourile permanente reunite a fost respinsă solicitarea noastră să se amâne dezbaterile și să se solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția, așa cum este înscris și în raportul MCV și așa cum au declarat și oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneția pentru a solicita un punct de vedere și eventual pentru a se trimite o delegație sau o misiune în România, în măsura în care este posibil. De asemenea, vom ataca la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului prin care s-a modificat regulamentul acestei comisii speciale, transformată în pluton de execuție a independenței Justiției„, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că în comisia specială nu este o dezbatere normală și că nu este firesc să fie anulat dreptul la opinie, dreptul la argumentație sau la o dezbatere serioasă.
Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în acest for.
PNL a solicitat marți Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului desesizarea Comisiei speciale pe legile Justiției cu pachetul de legi pe Justiție și solicitarea avizului Comisiei de la Veneția în acest caz.