Pentru ca problema calcularii prejudiciului lungea procesul, judecatorul fondului Ion Bogdan Tudoran, de la Curtea de Apel Bucuresti, a disjuns latura civila de dosarul penal propriu-zis si, prin sentinta din 23 iunie 2016, a dat condamnari grele de pana la 9 ani inchisoare lotului Popoviciu, ignorand existenta prejudiciului, care este unul din elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, scrie luju.ro.
Mai mult, in apelul declarat la Inalta Curte, procesul s-a judecat in viteza in aceleasi conditii, omul de afaceri Puiu Popoviciu, rectorul Ioan Alecu si altii fiind condamnati la gramada, in mod definitiv, in august 2017, fara sa se retina ca ar exista vreun prejudiciu, intrucat latura civila a fost disjunsa aberand la fond.
Existenta prejudiciului (latura civila) se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul disjuns nr. 4445/2/2016, abia la 29 septembrie 2017. Se ridica intrebarea fireasca, daca s-ar ajunge la constatarea inexistentei prejudiciului, ce se va intampla cu cei condamnati deja, care sunt deja in inchisoare, cu exceptia lui Puiu Popoviciu care a solicitat autoritatilor britanice sa nu il extradeze pe motiv ca este victima unui abuz in Romania?
Este foarte posibil ca justitia britanica sa retina ca nu incuviinteaza extradarea lui Puiu Popoviciu, intrucat legislatia Regatului Marii Britanii nu ar pedepsi niciodata un om pentru o afacere profitabila pentru stat, si pentru ca nu exista probe ale vinovatiei sale. Potrivit LUJU.ro, exista deja documente furnizate de firme de audit de renume, care atesta ca statul roman nu doar ca nu a pierdut nimic din asocierea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) cu firma Baneasa Investments, asocierea vizand cele 220 de hectare pe care s-a edificat complexul comercial Mall Baneasa, ci dimpotriva statul a castigat peste 800 milioane de dolari, adica de patru ori mai mult decat valoarea terenului.
Problema prejudiciului in dosarul Baneasa – Puiu Popoviciu este una extrem de delicata. In Rechizitoriul nr. 206/P/2006 din 17 decembrie 2012 intocmit de procurorul DNA Marin Nicolae se invoca un prejudiciu de peste 180 milioane dolari. Este insa un prejudiciu fara valoare probanta, retinut de specialistul DNA Ion Catalin Cucora printr-un raport de constatare tehnica, care nu are valoare de expertiza. Pentru stabilirea prejudiciului e nevoie de o expertiza.
Lumeajustitiei.ro va prezinta probe care atesta ca Rechizitoriul DNA a fost trimis la instanta in decembrie 2012 fara ca prejudiciul in dosarul Baneasa sa fie calculat de USAMV.
Citeşte mai mult pe lumeajustiţiei.ro