„Vreau să protejez ce am construit timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin. Știu că dacă ei (opoziția – n.red.) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Va fi o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc”, este de părere preşedintele Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
În urma scrutinului din 9 august 2020, Lukaşenko a primit un nou mandat de preşedinte, existând, însă, suspiciuni că alegerile ar fi fost fraudate. Ca urmare a acestei suspiciuni, dar şi ca urmare a represiunilor împotriva manifestanţilor pro-democraţie. Lituania, Estonia şi Letonia i-au inclus pe lista neagră pe Aleksandr Lukaşenko şi pe alţi aproximativ 30 de înalţi funcţionari ai regimului său.
Citeşte şi Alexander Lukaşenko sfidează protestatarii cu o armă de asalt şi vestă antiglonţ
Pentru a înlătura suspiciunea de fraudare a alegerilor, dar şi pentru a-i calma pe protestatarii care-l contestă de trei săptămâni, Lukaşenko a declarat că se gândeşte să organizeze un referendum, fără a da niciun alt detaliu legat de organizarea acestuia.
Recent, Aleksandr Lukaşenko i-a numit pe manifestanţi „şobolani” şi a apărut îmbrăcat în vestă antiglonţ şi ţinând o armă în mână la reşedinţa sa din Minsk.
reamintim că, pe 31 august, zeci de mii de oameni din Belarus au ieşit duminică din nou pe străzi cerând demisia lui Alexander Lukaşenko, acuzat că a fraudat alegerile din 9 august pentru a obţine un nou mandat. Ministerul de Interne a anunţat că cel puţin 140 de persoane au fost arestate în urma protestelor de duminică, iar presa scrie că numărul poliţiştilor scoşi pe străzi a fost considerabil mai mare decât în weekend-urile precedente. Președintele a fost fotografiat din nou în public cu o armă de asalt şi vestă antiglonţ.