„În baza hotărârii AGA a Nucleareletrica din 22 august 2013, care fixează limitele indemnizaţiei fixe pentru administratorii executivi, Consiliul de Administratie al Nucleareletrica a stabilit următoarele cuantumuri ale indemnizaţiei fixe brute lunare pentru administratorii executivi: 24.150 lei brut lunar pentru directorul general, 22.950 lei brut lunar pentru directorul sucursalei Cernavodă, respectiv 95% din indemnizaţia directorului general”, potrivit datelor companiei de stat.
Directorii care sunt şi membri ai Consiliului de Administraţie sunt administratori executivi. În perioada în care directorii deţin şi calitatea de administrator, aceştia sunt îndreptăţiţi doar la plata remuneraţiei conform contractului de mandat, fără să primească bani şi pentru calitate de membrul al CA.
„Indemnizaţia fixă brută lunară a directorilor poate avea un cuantum de maxim de şase ori media câştigului salarial brut pe ramura de activitate (…). Având în vedere cuantumul câştigului salarial mediu brut pe ramura energie anterior datei numirii administratorilor executivi, respectiv 4.028 lei brut lunar, rezultă că plafonul maxim brut lunar al indemnizaţiei fixe este de 24.168 lei brut lunar”, menţionează Nuclearelectrica.
Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie vor primi o indemnizaţie fixă lunară şi una variabilă. Indemnizaţia fixă variază între 3.424 lei şi 4.028 lei, în funcţie de participarea la unul sau mai multe comitete consultative organizate la nivelul Consiliului de Administraţie.
„Indemnizaţia variabilă este plătibilă în funcţie de îndeplinirea indicatorilor şi criteriilor de performanţă stabiliţi în contractele de administrare/mandat aşa cum sunt preluaţi din planul de administrare/management”, potrivit sursei citate.
Indemnizaţia variabilă a membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administraţie are două subcomponente. Prima va avea un cuantum anual maxim brut egal cu valoarea anuală a câştigurilor salariale medii brute pe ramura energie, iar a doua va fi în cuantum anual maxim brut de 0,4% aplicat la diferenţa dintre profitul efectiv realizat şi profitul net estimat pentru fiecare exerciţiu financiar, dar nu mai mult de valoarea indemnizaţiei fixe anuale determinate conform contractului de administrare.
„În echivalent lunar, subcomponenta variabilă 2 are un cuantum maxim brut lunar egal cu valoarea indemnizaţiei fixe brute lunare, respectiv suma de 4.028 lei brut lunar”, potrivit datelor Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei. Potrivit angajamentelor asumate de guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional, un pachet de 10% din acţiunile companiei va trebui listat la bursă în acest an.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spunea în iunie că Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei din listarea companiei la bursă.