Scandalul legat de Edward Snowden depăşeşte graniţele SUA, după cum a dezvăluit informaticianul care a lucrat pentru CIA, chiar în sistemul de spionaj electronic la nivel internaţional. Guvernul SUA nu s-a rezumat doar la spionajul electronic intern, ci a adunat informaţii din oricare parte a globului. De aici, se pot desprinde câteva concluzii legate de cele mai populare surse prin intermediul cărora ne-am putea expune „în văzul tuturor”.
Facebook ştie şi ce cumperi
Cea mai extinsă reţea de socializare a cumpărat, în 2012, de la compania Datalogix, date despre 70 de milioane de gospodării individuale. În februarie, Facebook însăşi recunoştea ceea ce mulţi utilizatori ai reţelei începuseră să afle, şi anume faptul că a făcut acest lucru pentru a cunoaşte mai bine preferinţele consumatorilor. Astfel, aceste date erau mult mai folositoare pentru îmbunătăţirea viitoarele reclamele publicitare care vizau exact ceea ce consumatorii ar fi vrut să achiziţioneze.
Reţeaua Facebook îţi dezvăluie personalitatea
Un studiu al Universităţii Cambridge arăta, în martie, cât de uşor poate cineva să îşi dea seama de felul tău de-a fi, de la aspectul fizic, dezvăluit prin fotografiile personale postate pe reţea, până la cele mai mici preferinţe şi obiceiuri, gusturi, orientare sexuală, politică, religie. Iar dacă nu eşti convins de asta, poţi consulta site-ul youarewhatyoulike.com, recomandat de autorii studiului.
Companiile de publicitate te spionează pe Twitter
Nu doar reţeaua Facebook e mană cerească de secrete, ci şi Twitter, care are propria versiune. În esenţă, aceasta constă într-un parteneriat cu firmele de publicitate (în SUA parteneriatul este cu compania publicitară WPP), un parteneriat căruia „cunoscătorii” îi spun „parteneriatul strategic global”. Acest sistem ajută firmele de publicitate să monitorizeze în timp real comportamentul consumatorilor.
Detectorul „SF” care îţi monitorizează mişcările globilor oculari
Specialiştii în marketing şi marile companii comerciale au găsit o metodă şi mai performantă de a monitoriza consumatorii în cele mai mici detalii, demnă de filmele de ficţiune. Este vorba despre tehnologia mişcărilor lobilor oculari, care dezvăluie modul în care consumatorul reacţionează cu produsul. Dispozitive speciale sunt instalate în magazine şi urmăresc astfel unde se uită mai întâi consumatorul când intră într-un magazin, de ce produs este atras în mod special şi cum interacţionează cu produsul care îl tentează.
Urmărit prin smartphone
Cel puţin în SUA, există unele magazine care folosesc reţeaua proprie de WiFi pentru a detecta telefoanele de tip smartphone ale clienţilor care vin la cumpărături. Odată identificat după smartphone-ul său, clientului i se urmăresc electronic toate mişcările pe care le face în magazin şi cât timp petrece în fiecare raion. Astfel fiecare client urmărit are o „hartă” electronică a incursiunii sale la cumpărături.
Amazon află ce te-ar interesa online prin reclamele pe care le postează
Tehnica se numeşte cookie-tracking şi este deja de notorietate. În esenţă, prin acest sistem se poate afla foarte simplu pe ce browser este un potenţial client şi la ce se uită respectivul, apoi Amazon postează reclama produsului sau genului de produs pe care acesta a insistat cel mai mult.
Ei află înaintea ta dacă eşti însărcinată
Sistemul online folosit de Target pentru a culege informaţii despre clienţii săi a făcut senzaţie anul trecut, în SUA, când a dezvăluit că poşta sa electronică poate să identifice o femeie care a rămas însărcinată fără ca ea însăşi să ştie încă. După analiza precedentelor cumpărături pe care le-a făcut femeia, mai ales din categoria produselor vegetale – legume, fructe, zarzavaturi – şi a celor cosmetice, comparativ cu cele pe care le face în prezent, i se poate stabili cu destulă exactitate „diagnosticul”.