Forumul Economic de la Delphi a beneficiat de prezența marilor companii care influențează puternic economiile locale si globale, cum ar fi Microsoft, Google, Pfizer sau Philip Morris International, dar și de personalități de prim rang din spațiul politic.
S-a vorbit mult despre încredere și despre provocări. Dincolo de rezervele cu care este primită evoluția tehnologică, inovația venită dinspre corporații este privită cu scepticism. ,,Doar pentru că informația științifică vine dinspre PMI, oamenii au tendința să spună – nu cred”, a explicat Jacek Olczak, CEO Philip Morris International. „Dar nu e vorba despre a crede sau nu o companie ca PMI, noi nu ne dorim să devenim un lider spiritual, suntem un business care se concentrează pe o viziune, iar viziunea noastră e să facem o lume fără fum. Știința e știință. Sigur, am plătit pentru asta, pentru că cineva trebuie să plătească pentru cercetare, dar procesul este extrem de obiectiv, există reguli. E interesant că, cu cât e mai intensă dezbaterea, cu atât mai puternic se simte schimbarea. Nu mai e despre industria tutunului vs restul lumii, ci despre cum putem să construim un parteneriat prin care să încercăm să-i ajutăm pe fumători.’’ a concluzionat Olczak.
Compania pe care o reprezintă trece prin probabil cea mai spectaculoasă si radicală transformare de business ce impactează nu doar investițiile companiei și bugetele guvernamentale din toată țările unde este prezentă, ci și viețile – la propriu – a milioane de consumatori. PMI a început cu pași vizibili tranziția de la o companie producătoare de țigări la una producătoare de soluții alternative mai puțin dăunătoare pentru cei peste un miliard de fumători ai planetei.
Inovaţia poate fi un factor care generează inegalităţi, a declarat și Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs la Philip Morris International (PMI). „Sunt surprins că oamenii nu se uită mai mult la aceste fenomene sociale cu impact major din ultimii ani. Oamenii care manifestă insatisfacţie, revoltă, disperare sunt de fapt excluşi din orice strat al inovaţiei, iar la finalul zilei ajungi ca unii consumatori să fie lăsaţi în urmă”, a mai adăugat Verdeaux. „Au trecut 15 ani de la falimentul Lehman Brothers. În Grecia am avut cea mai gravă recesiune din ţările OECD, am avut războiul civil sirian cu impact major din criza refugiaţilor, nu doar în regiunea aceasta, ci şi dincolo de ea. Apoi am avut Covid, acum avem un război în Ucraina. Şi cred că este momentul să considerăm că nu există «normalitate» şi că această combinaţie de urgenţe şi rezilienţă ajută guvernele să impună noi unelte de reglementare şi noi trebuie să le ajutăm. Dar ce mă surprinde cu adevărat este că unele probleme au fost identificate din timp de guverne şi au făcut ce a fost nevoie să se întâmple şi alte probleme le-au ignorat”, a spus Verdeaux, dând ca exemplu supra-reglementarea țigaretelor electronice într-o ţară care a avut drept consecinţă întoarcerea consumatorilor la ţigaretele clasice, mult mai dăunătoare.
Concluziile au fost completate pertinent de Tommaso Di Giovanni, vice președinte Marketing Activation & Support în cadrul PMI: „Trăim vremuri când aproape toată lumea are acces la date și tehnologii. Dar asta ar trebui să vină la pachet și cu talentul de a citi datele și a le interpreta într-un fel corect și moral. Există diferențe mari între democrația aplicată la nivelul unei țări și cea aplicată la nivelul unei companii. În cel de-al doilea caz, democrația nu se bazează pe puterea și votul majorității, ci pe descentralizare și oameni responsabili care se implică în fiecare aspect decizional pe bucățica la care se pricep.”
Conflictul din Ucraina a fost, de asemenea, un punct fierbinte pe lista discuțiilor. Philip Morris International pregăteşte în prezent „o ieșire organizată” din Rusia, căci închiderea bruscă a operaţiunilor ar crea riscuri pentru siguranţa angajaţilor, susține Jacek Olczak. „Ca multe alte companii, suntem în centrul acestei situaţii teribile. Singurul lucru clar în toată această situaţie este că războiul acesta nu ar trebui să aibă loc. Nu contează dacă este vorba despre Rusia, Ucraina sau orice alt loc din lume. Am investit destul de mult în Rusia şi în Ucraina. Avem o fabrică în Harkov, chiar în partea de est a Ucrainei unde sunt multe bombardamente. Am închis fabrica. În această situaţie de criză, ne concentrăm pe oameni, avem 1.300 de angajaţi în Ucraina, ajutăm peste 1.000 de familii cu trecerea graniţelor şi îi susținem măcar la început. Am discutat despre plata în continuare a salariilor, despre relocare, am oferit sprijin celor mici. Cât despre Rusia, să fie clar, s-au întâmplat prea multe lucruri rele, iar lumea nu se poate trezi mâine şi toate aceste lucruri rele să fi dispărut. Vor fi consecinţe foarte serioase. Am început să reducem semnificativ operaţiunile noastre în Rusia şi pregătim ieşirea organizată de pe piaţă.”
Cei șapte piloni în jurul cărora s-a desfășurat Forumul Economic de la Delphi din acest an sunt: securitatea mondială – o stare de flux, economia globală – calea de urmat, urgențe climatice, viitorul Uniunii, schimbarea tehnologică și transformarea economică, oameni și societate. Firește, țara gazdă a avut rezervat propriul pilon de discuție, despre Reemergența Greciei: calea către o redresare puternică și stabilă.