Multe dintre cele mai severe perioade de iarnă din ultimul secol s-au produs în luna februarie.
În 1929, de pildă, temperatura a scăzut sub minus 30 de grade în multe zone din țară, cu o valoare extremă de -38,0°C la Vârful Omu, pe 10 februarie. Acea iarnă a fost extrem de geroasă nu doar în România, ci și în alte părți ale Europei.
Presa vremii vorbește despre sloiuri de gheață pe Marea Neagră până la Bosfor, potrivit meteoradar.ro
Și nu doar iarna lui 1929 este memorabilă, ci și luna februarie 1954. Atunci, s-a produs o succesiune de viscole puternice (1-4, 7-9, 17-19 și 22-24 februarie). Fenomenele meteo extreme au îngropat în zăpadă sudul și estul țării. La stația meteo Călărași, zăpada se depusese într-un strat ce măsura 173 cm la stația meteo Călărași, iar înălțimea troienelor depășea câțiva metri.
Iar troienele nu „decorau” doar zonele de munte, ci și Capitala, unde ajungeau până la 4-5 metri în unele locuri. Ninsorile au venit la pachet cu un ger năprasnic, minima atingând -30,2°C la stația meteorologică Băneasa.
Mai aproape de zilele noastre, în 2005, luna februarie a debutat cu temperaturi de -35,8°C la Întorsura Buzăului.
Au fost, însă, și ani în care ultima lună de iarnă părea mai degrabă integrată în sezonul de primăvară decât în cel hibernal. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în România, în această lună, a fost de 26,0°C la Medgidia, pe 27 februarie 1995, valoare egalată pe 16 februarie 2016 la Pătârlagele. În aceeași zi s-a atins și recordul în Capitală: 25,7°C.
În medie, însă, cea mai caldă lună februarie a fost în 2024, cu o anomalie termică impresionantă de peste 6°C la nivel național.
Citeste si Celebra marmotă-meteorolog Phil îşi vede umbra, se anunţă încă 6 săptămâni de vreme de iarnă – VIDEO