Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, a anunţat vineri Agenţia naţională oceanică şi atmosferică (NOAA) din SUA, subliniind rolul schimbării climatice în acest nou record, relatează AFP.
„Aici, primul loc este cel mai rău”, a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. „Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată”. a adăugat el.
„Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care schimbarea climatică a plasat globul”, a adăugat el.
Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020).
Un nou val de caniculă în România. A fost emisă alertă cod galben pentru opt judeţe. De luni, canicula se extinde
Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a precizat NOAA.
Serviciul european Copernicus privind schimbarea climatică (C3S) a estimat la rândul său săptămâna trecută că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Terra. Este însă un lucru frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor, notează AFP.
Val de căldură fără precedent şi în ţara noastră. „Din punctul de vedere al valului de căldură, ca durată de zile consecutive, este cel mai lung înregistrat de țara noastră până în prezent. Am mai avut în iulie 2007 zece zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 30 de grade Celsius, însă ca valori-record, de 40 de grade Celsius, aș aminti aici data de 5 iulie 2000, când la 40 de stații meteorologice din țara noastră temperaturile maxime au atins și depășit 40 de grade; în 24 iulie 2007 de asemenea au fost 51 de stații de stații meteorologice și în 15 iulie 2012 a fost vorba de 12 stații meteorologice”, a specificat a mai afirmat Elena Mateescu.