Luna iulie 2012 a fost cu 4,5 grade peste normala intervalului de referinţă 1961-1990. În ceea ce priveşte vara 2012, vom afla care a fost media temperaturilor pe 31 august.
Din 1961 măsurătorile sunt făcute pe teritoriul întregii ţări, la 85 de staţii. „Înainte de 1961 există date mai puţine, de la un număr mai mic de staţii – 20 de staţii – dar nu acoperă la fel de bine, de aceea preferăm să luăm ca interval de referinţă perioada 1961-1990. Acesta este intervalul de referinţă climatic stabilit şi de Organizaţia Mondială de Meteorologie”, a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru RTV.net.
Căldura din luna iulie este legată de schimbările climatice. „Nu putem lua ca episod izolat, însă, dacă privim în ultimele decenii, vom observa că frecvenţa verilor călduroase, cu valuri de căldură importante şi persistente şi intense, este din ce în ce mai mare. 2007 a fost vara noastră cea mai caldă din perioada de observaţie. S-ar putea ca această vară să o ajungă sau să o depăşească, nu ştim acum, însă va fi aproape de această vară. Vara lui 2007 a fost acum cinci ani, vă daţi seama că din ce în ce mai des avem situaţii de acest tip, lucrul acesta este clar legat de încălzirea globală care se proiectează la nivelul României în felul acesta, prin frecvenţă sporită a valurilor de căldură, în anotimpul cald, prin secete, din păcate, mai frecvente mai persistente„, a precizat climatologul.
Roxana Bojariu ne avertizează că ne putem aştepta la veri la fel de caniculare în viitor. „Asta nu înseamnă că neapărat următoarea vară, dar, statistic vorbind, frecvenţa verilor călduroase va fi din ce în ce mai mare, vom avea valuri de căldură mai frecvente, mai intense, în anotimpul cald, asta o arată şi experimentele numerice cu modele climatice, globale şi regionale”, a mai spus climatologul român pentru RTV.net.
Iar veştile proaste continuă: iulie din anul acesta ar putea deveni un iulie normal în orizontul 2061-2090. „Va deveni norma la care vom face referinţă atunci când vom avea fluctuaţii în jurul ei. Vom avea fluctuaţii în jurul unei norme mult mai ridicate, cu circa 4,5 grade faţă de intervalul de referinţă 1961-1990. Acest iulie este mai cald decât lunile iulie din intervalul de referinţă 1961-1990 cu aproximativ 4,5 grade, cam cu atâta ne arată modelele că va creşte temperatura la nivelul întregii Românii în 2061-2090„, a precizat expertul.
Concluzia cercetătorilor: singura noastră soluţie este să ne adaptăm la temperaturile mai ridicate.
Marţi, 7 august, a fost cea mai fierbinte zi din această vară, stabilindu-se noi recorduri de căldură în câteva oraşe ale ţării.