Luna iunie aduce un val de aer tropical în prima săptămână de vară, iar dacă ne uităm în trecut, putem observa diferențe uriașe înregistrate oficial. Cea mai caldă zi a fost în anul 1938, când la Oravița au fost nu mai puțin de 42 de grade. Și, tot în prima lună de vară, în anul 1939, la stația meteorologică Vf. Omu s-au înregistrat minus 12 grade, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie.
Prima lună de vară din calendar vine atât cu zile însorite, cât și cu ploi, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Conform datelor înregistrate de stațiile meteorologice în perioada 1961-2023, temperatura lunară multianuală trece de 20 de grade în Câmpia Română, în vestul Banatului, dar și în sudul și estului Podișului Moldovei. La fel se întâmplă și în zonele joase din Dobrogea.
Temperatura maximă absolută a primei luni de vară în București este de 40,3 grade. Recordul a fost înregistrat la stația meteorologică București-Filaret, în anul 1918. În topul anilor cu cele mai calde luni iunie se regăsesc 2022, 2019, 2012, 2007, 2003 și 1964, notează Digi24.
La polul opus, minima absolută a lunii în București este de 4,3 grade. Aceasta a fost înregistrată în anul 1918, iar în topul anilor cu cele mai reci temperaturi se află 1989, 1985, 1984, 1974 și 1966.
Citește și: Schimbare radicală a vremii în România. Când vine valul de aer tropical, cu temperaturi incendiare
Prima lună de vară este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului. Datele înregistrate în perioada 1961-2023 la stațiile meteorologice din Rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie arată că precipitațiile medii multianuale din această lună sunt mai mici de 50 mm doar în jumătatea de est a Dobrogei.
„În perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiaza la peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare. Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente”, spun meteorologii.
Citește și: Anunț de ultima oră de la ANM. Temperaturile vor ajunge și la 40 de grade! Elena Mateescu a făcut anunțul