Informaţiile sugerează că există un schimb important între suprafaţa de gheaţă a Europei şi oceanul de dedesubt, ceea ce înseamnă că acolo ar putea exista viaţă.
Lacul găsit de NASA ar fi acoperit de calote glaciare, care par a se prăbuşi, oferind un mecanism pentru transportul nutrienţilor şi energiei între oceanul de sub lac şi suprafaţă. Studiul este publicat în revista Nature.
Sonda spaţială Galileo, de la NASA, lansată de naveta Atlantis în 1989 către Jupiter, a realizat numeroase descoperiri şi a oferit o mulţime de informaţii pentru cercetători, care vor avea nevoie de zeci de ani să le analizeze. Galileo a studiat Jupiter, cea mai masivă planetă din sistemul nostru solar şi lunile sale.
Una dintre cele mai mare descoperiri a fost existenţa unui ocean cu apă sărată sub suprafaţa Europei. Acesta conţine mai multă apă lichidă decât toate oceanele de pe Pământ, împreună, însă, fiind atât de departe de Soare, suprafaţa oceanului este complet îngheţată. Cei mai mulţi cercetători cred că crusta de gheaţă are zeci de metri grosime.
„Fiind atât de groasă, înseamnă că suprafaţa nu comunică cu oceanul de dedesubt (…)Acum, avem dovezi că acest lucru se întâmplă, prin intermediul unor lacuri. Asta face din Europa şi din oceanul său un loc locuibil„, a declarat Britney Schmidt, principala autoare a studiului.