Filmul regizat de Rodrigo García spune povestea unei femei care se luptă să supravieţuiască în secolul al XIX-lea. Pentru a putea supravieţui, ea decide să se dea drept bărbat, pe nume Albert Nobbs, şi se angajează ca majordom la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Dublin. După ce întâlneşte un zugrav, Albert Nobbs încearcă să scape de minciuna în care a trăit atâta timp.
Filmul a primit trei nominalizări la gala Oscar 2012: pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Glenn Close), cea mai bună actriţă în rol secundar (Janet McTeer) şi cel mai bun machiaj.
Lungmetrajul „The Door”, de Istvan Szabo, care o are în distribuţie pe Helen Mirren, va deschide, luni, Festivalul Internaţional de Film Anonimul. Prezentat în premieră în România, filmul spune povestea Magdei, o scriitoare în căutarea afirmării, şi a menajerei sale Emerence, o persoană cunoscută şi respectată în cartier, dar foarte solitară. Un eveniment dramatic din viaţa Magdei o determină pe Emerence să dezvăluie anumite momente şi aspecte ale trecutului ei traumatizant, care explică comportamentul ei ieşit din comun. „The Door” ilustrează legătura ce se formează între aceste două femei extrem de diferite şi, totodată, sfârşitul tragic al acestei relaţii.
Filmul este o adaptare a romanului omonim scris de Magda Szabo, pentru care autoarea a primit premiul Femina Etranger în 2004.
De asemenea, cel de-al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, va deschide Seara Filmului Românesc, pe 7 august, la Festivalul Anonimul. „Despre oameni şi melci” spune povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.
Acesta este cel de-al doilea lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, după „Legături bolnăvicioase” (cu Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă), care a avut premiera în România în 2006.
Pelicula îi are în distribuţie, pe lângă Andi Vasluianu şi Monica Bârlădeanu, pe Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă, Alina Berzunţeanu, Jean François Stevenin, Robinson Stevenin.