Luni începe prima sesiune ordinară a Parlamentului. Primul punct – bugetul de stat

Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc, luni, în prima sesiune ordinară din acest an, cele două Camere având ca prioritate adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013.
Romania TV
03 feb. 2013, 15:14
Luni începe prima sesiune ordinară a Parlamentului. Primul punct - bugetul de stat

Senatorii şi deputaţii se vor întruni separat, în plen, în cursul zilei de luni, pentru a stabili conducerea fiecărei Camere, urmând ca marţi să participe la o şedinţă comună pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte de buget.

Parlamentarii vor decide, prin vot, dacă îşi însuşesc proiectul Legii bugetului de stat şi cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013 propuse de Executiv, care au primit raport favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor pentru buget-finanţe ale celor două Camere.

Pe ordinea de zi a celor două Camere ar putea să figureze, în acest an, şi proiectul de revizuire a Constituţiei, modificare dorită de toate partidele parlamentare, fiecare dintre acestea având însă alte obiective.

Majoritatea parlamentară din Camera Deputaţilor şi din Senat doreşte, de asemenea, modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care în forma actuală a dus la creşterea semnificativă a numărului de parlamentari în urma alegerilor din decembrie 2012, dela 471 la 588.

În actuala sesiune legislativă, cele două Camere ale Parlamentului vor dezbate, de asemenea, iniţiativa legislativă a senatorului PSD Trifon Becalurencu prin care acesta propune eliminarea condiţiei de cvorum la referendumul naţional şi ca, în cazul revizuirii Constituţiei, condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30 la sută plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

Senatorii şi deputaţii aşteaptă, de asemenea, decizia preşedintelui Traian Băsescu privind promulgarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, şeful statului având opţiunea să retrimită, pentru dezbatere legea în Parlament. De altfel, el a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că luni va decide dacă promulgă modificările la Statutul parlamentarilor, retrimite actul normativ Legislativului sau trimite la Curtea Constituţională.

Parlamentarii şi-au modificat Statutul astfel încât au eliminat prevederea prin care mandatul acestora înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii.

Potrivit deciziei Parlamentului, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, potrivit deciziei parlamentarilor, solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

În plus, parlamentarii ar urma să-şi elaboreze şi un cod de conduită.

Pe de altă parte, senatorii şi deputaţii vor mai avea de dezbătut, în plen, peste o sută de proiecte de lege şi iniţiative legislative depuse la Birourile permanente, transmise comisiilor de specialitate pentru raport sau pentru care comisiile parlamentare au adoptat rapoarte care vor fi prezentate plenului pentru dezbatere.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!