„Dacă Ucraina nu va plăti o parte din factura la gazele naturale, atunci livrările către Ucraina vor fi zero”, a spus şeful Gazprom la televiziunea rusă.
După ce sâmbătă seară nu s-a ajuns la niciun acord, pare tot mai probabil ca Rusia să închidă robinetul la gaze. Totuşi, duminică un purtător de cuvânt al Naftogaz a anunţat că negocierile cruciale în problema gazelor dintre Rusia şi Ucraina, cu medierea UE, vor fi reluate duminică la Kiev, la ora 19.00.
După ce în luna februarie preşedintele pro-rus Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Moscova a dublat preţul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa. În schimb, Ucraina cere Moscovei să revină la preţul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi oferit după ce Ianukovici a respins un tratat comercial cu UE.
Miercuri, autorităţile ucrainene au anunţat că au respins o propunere venită de la Moscova referitoare la reducerea cu 20% a preţului pentru gazele naturale ruseşti şi, totodată, au avertizat că nu îşi vor plăti datoriile până când nu se va ajunge la un acord cu privire la preţ.
Comentariile făcute de premierul şi ministrul ucrainean al Energiei arată în mod clar că Kievul nu şi-a modificat poziţia în cursul negocierilor cu Moscova, în pofida ameninţării unei întreruperi a livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Ucrainei dacă nu se va ajunge la un acord, un scenariu care riscă să afecteze şi livrările spre Europa.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a precizat că Ucraina se aşteaptă la modificarea termenilor contractului încheiat de compania energetică ucraineană Naftogaz cu grupul rus Gazprom şi a cerut ca Ucraina să plătească preţul pieţei pentru gazele naturale care îi sunt livrate, potrivit Agerpres.
‘Rusia ne-a oferit o reducere de preţ de 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Poziţia noastră rămâne aceeaşi: rescriem întregul contract şi obţinem preţul pieţei’ a spus Iaţeniuk.
Ucraina vrea să modifice un contract din 2009 care obligă Kievul să cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent dacă are sau nu nevoie de întreaga cantitate, la un preţ de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa.
În schimb, Gazprom insistă însă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gazele naturale livrate până acum, datorie care se ridică la 4,5 miliarde de dolari, şi ameninţă să treacă la un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev, ceea ce înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE.
Separat, la Moscova, Ministerul rus al Energiei a informat vineri că Moscova nu are de gând să discute cu Ucraina aspecte ce ţin de preţul gazelor naturale înaintea termenului limită, fixat pentru data de 16 iunie, până la care Kievul trebui să-şi achite o parte din datorii. La rândul său, directorul Gazprom, Alexei Miller, a avertizat că grupul rus va introduce un sistem de pre-plată şi, de asemenea, va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina dacă această ţară nu va fi achitată datoria de 1,95 miliarde de dolari până luni.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a însărcinat ministerele de profil, conducerea Naftogaz Ukrainî şi administraţiile regionale să elaboreze un plan de funcţionare a ramurii energetice a ţării care să ia în calcul sistarea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni, informează vineri site-ul guvernului ucrainean, potrivit RIA Novosti.
Conducerii Naftogaz Ukrainî şi Ministerului Justiţiei al Ucrainei li s-a trasat sarcina de a finaliza pregătirile pentru apărarea intereselor Ucrainei în diferendul dintre Naftogaz Ukrainî şi Gazprom, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.
Premierul ucrainean s-a adresat, de asemenea, conducerii Comisiei naţionale pentru reglementarea energiei electrice, cerându-i să stabilească tarife fundamentate economic pentru transportarea de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean.
Dacă Rusia întrerupe livrările de gaze pentru Ucraina ar putea apărea întreruperi şi în livrările destinate Uniunii Europene
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.