Şedinţa Colegiului Director de vineri a stabilit primele reguli ale congresului şi a delimitat în mod clar echipele, lăsând să se întrevadă şi strategiile pentru următoarele patru săptămâni.
La Convenţia Naţională care va avea loc la Romexpo vor participa 5000 de delegaţi, dintre care 612 membri de drept şi 4388 de persoane (cu precădere aleşii locali) desemnate de fiecare Birou Permanent Judeţean. Adică, exact aşa cum a cerut Vasile Blaga. Propunerea Elenei Udrea, un congres cu peste 11000 de delegaţi, la care să participe toţi aleşii locali, de la primari la consilieri locali, a fost respinsă cu o largă majoritate. Doar 7 din 59 de voturi exprimate în şedinţa de vineri au fost în favoarea ideii Elenei Udrea, participanţii la Colegiul Director dând astfel un prim semnal în favoarea lui Blaga.
Cu şi mai puţină simpatie a fost primită propunerea cu care s-a prezentat Cristian Preda. Anunţând, totodată, şi depunerea celei de-a treia moţiuni, pe care o va susţine alături de Monica Macovei şi Sever Voinescu, eurodeputatul democrat-liberal a trasat un scenariu inedit. Cristian Preda ar vrea amendarea statutului astfel încât la Convenţia Naţională fiecare din cele trei moţiuni să fie condusă de trei persoane. Dacă ar fi adoptată, propunerea lui Preda ar presupune ca PDL să aibă începând din martie trei co-preşedinţi, câştigători ai moţiunii alese la Convenţia Naţională
„Nici nu îl băgăm în seamă”, a comentat sec pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii democrat-liberali din tabăra lui Vasile Blaga. „Partidul va fi condus de un singur om”, a precizat acesta.
CITEŞTE ŞI: Îl susţineţi pe Vasile Blaga? Ce răspund filialele
Nu la fel de radicali s-au dovedit a fi susţinătorii Elenei Udrea. Surse din conducerea partidului au explicat pentru ROMÂNIATV.NET că ideea lui Cristian Preda va fi preluată şi susţinută ca punct de negociere până în ziua congresului.
„Poate fi susţinută astfel încât noul vârf al partidului să fie alcătuit din câte un membru al fiecărei moţiuni. Putem avea un PDL condus de Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, sau după caz Cristian Preda, iar la aceştia ar urma să avem un observator, o persoană care să nu fie în niciuna dintre cele trei tabere. Putem cere acest lucru chiar şi în ziua congresului”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre vicepreşedinţii democrat-liberali.
Propunerea unui triumvirat compus din câte un membru al fiecărei tabere nu este exclusă de altfel de către Elena Udrea, deşi, fostul ministru al Dezvoltării spune că preferă o soluţie puternică.
„Ar fi o soluţie de mijloc, dar una moale. Partidul are nevoie de o soluţie puternică şi de o strategie puternică, nu de o mediere. Oricum, partidul va rămâne unit”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Elena Udrea.
Ideea unei conduceri tricefale este privită cu rezerve şi de colegul lui Cristian Preda, liderul de grup al europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan.
„E ciudat să ai un partid condus de trei co-preşedinţi. O alianţă, da, asta e ceva, dar un partid… Nu suntem într-o stare de război pentru a avea astfel de conducere. E nevoie de un lider care să facă opoziţia credibilă şi puternică”, a declarat Stolojan, pentru ROMÂNIATV.NET.
Propunerea lui Cristian Preda urmează să fie prezentată în detaliu în şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare care va avea loc sâmbătă. Acelaşi for va oficializa şi Comisia de Organizare a Alegerilor (COA). Aşa cum a anunţat ROMÂNIATV.NET, COA este împărţită în mod echilibrat între reprezentanţii celor două tabere. Dintre cei nouă membri, cinci aparţin echipei Blaga (Sulfina Barbu, Alin Popoviciu, Bogdan Cantaragiu, Marian Zlotea şi Mircea Toader) şi patru grupării Udrea (Traian Igaş, Alin Tişe, Ioan Bălan şi Costică Canacheu).