Fraudă masivă în Ucraina. Angajați ai ministerului Apărării au furat 40 de milioane de dolari la achiziția de arme de către armată, potrivit Reuters. Ministrul ucrainean al Apărării a confirmat frauda, iar unul dintre suspecți a fost arestat în timp ce încerca să fugă din țară.
SBU a anunțat că o investigație a „demascat angajaţi ai ministerului Apărării şi oficiali ai furnizorului de arme Lviov Arsenal, care au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze. Potrivit anchetei, în delapidare sunt implicaţi foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate”, se mai arată în informarea Serviciului de securitate al Ucrainei.
Citește și: Tragedii în lanț în Ucraina, după ce Rusia a lansat 14 drone! Un bloc turn a luat foc în urma impactului
Potrivit SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană. SBU susţine că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 – la şase luni după începerea războiului – şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate. Cu toate acestea, nu au fost furnizate niciodată arme şi că unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate.
Cinci persoane au primit „notificări de suspiciune”, prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecți a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera.
Ministerul ucrainean al Apărării a fost zguduit de mai multe cazuri de corupție de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, lucru care l-a determinat pe Oleksii Reznikov să demisioneze din funcție în septembrie. Lupta împotriva corupției în Ucraina este unul dintre criteriile stabilite de Uniunea Europeană în examinarea candidaturii la aderare a Ucrainei, care a primi ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei ruse.
La finalul anului trecut, Jean-Claude Juncker a criticat posibilitatea aderării Ucrainei la UE. Fostul președinte al Comisiei Europene consideră că țara este masiv coruptă. Criticile vin după ce un document intern al UE estimează că aderarea Ucrainei ar costa 186 de miliarde de euro și ar afecta în mare măsură agricultura și alocarea fondurilor de coeziune.
„Oricine a avut orice legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor, nu este pregătită pentru aderare; are nevoie de procese masive de reformă internă”, a spus Juncker în cadrul unui interviu pentru ziarul german Augsburger Allgemeine.