Lupta pentru o lege unică la nivel european: „Doar așa putem avea același limbaj cu autoritățile din celelalte state”

Saptamana aceasta la Palatul Parlamentului a avut loc Congresul “Drepturile copiilor români din străinătate”, organizat de Asociatia Daruire Apreciere Responsabilitate (DAR) condusa de Cristina Herea Chiciu si Europaisches Zentrum für Integration und Rechte - Ezir Austria condusa de Mihaela Windischhofer, în parteneriat cu Comisia juridică din Camera Deputaților.
Alina Costache
01 nov. 2024, 15:44
Lupta pentru o lege unică la nivel european:
Cristina Herea

Evenimentul a reunit atât politicieni, experți în domeniu, cât și reprezentanți ai societății civile din țară și din diaspora. “Ne-am propus prin acest eveniment sa aducem la masa discutiilor reprezentantii tuturor institutiilor abilitate sa faca demersuri in vederea interventiei in cazurile de abuz asupra copiilor si familiilor de romani stabilite peste hotare. S-a pus in discutie crearea unei legislații unitare la nivel european privind protecția drepturilor copiilor.

Doar cu o lege unică la nivelul Uniunii Europene putem avea același limbaj cu autoritățile din celelalte state. Nevoia de intervenție a statului român pentru protejarea copiilor români din străinătate, când există riscul separării de familie, este imperios necesar! Vom milita pentru crearea unor punti diplomatice si legislative”, a declarat Cristina Herea, presedinte Asociatia DAR.

Fostul Ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, fostul Ministru al Familiei si Egalitatii de Sanse Gabriela Firea, presedintele comisiei de politoca externa Titus Corlatean, vice-presedintele comisiei de control al SRI ului Oana Florea sau presedintele comisiei de invatamant din Parlament Monica Anisie au trans un semnal de alarma cu privire la exploatarea copiilor romani in tarile europene.

Din păcate, fiecare stat european funcționează după propriile legi ,iar acest lucru îngreunează orice demers pe care noi asociatiile il facem pentru sprijinirea familiilor supuse abuzului in diaspora.

Locul unui copil nu trebuie să fie printre străini, ci în sânul familiei sau la rudele apropiate. De ani de zile lupt pentru drepturilor romanilor din diaspora si conlucrez cu statul roman pentru interventia in situatii critice” , a declarat Mihaela Windischhofer, de la Europaische Zentrum fur Integration und Rechte.

Statul roman prin reprezentantii sai are obligatia de a-si proteja cetatenii sai. Sunt multe cazuri in care copii romani se confrunta cu barierele linvistice, sunt exploatati, putem pune in discutie si traficul de persoane. Ceea ce este foarte grav! Ministerul de Externe, Ministerul de Interne au fisete pline de sesizari foarte grave ce vizeaza aceaste probleme”, a declarat Cristian Diaconescu fostul Ministru al Justitiei.

Cu toții sunt cetățeni români, chiar dacă sunt aflați peste granițe, și trebuie protejați inclusiv de autoritățile române. Ei sunt, în același timp, cetățeni europeni și este clar că avem nevoie de legislație europeană, unitară, care să protejeze atât copiii, cât și familiile lor.

În perioada în care am fost ministru al Familiei, am avut zeci de sesizări de la românii aflați în străinătate prin care se solicita ajutorul statului român în cazuri de copii preluați de autoritățile acelor state, în cazuri de copii ai căror părinți se aflau în proces de divorț sau chiar în cazuri foarte complicate de răpire internațională, încălcări ale hotărârilor judecătorești de custodie etc.

Competența autorităților statului român se oprește la frontieră și de acolo încep problemele. Dincolo de graniță, funcționează doar canalele diplomatice și legile țărilor respective” a punctat Gabriela Firea, europarlamentar!

Îmi doresc ca toți factorii decidenți să înțeleagă importanța sprijinirii copiilor români din diaspora, nevoile educaționale și de integrare ale acestora.Tocmai de aceea, insist mereu pe faptul că acești copii au nevoie atât de suport lingvistic, cât și de sprijin emoțional și psihologic.” a declarat senatorul Monica Anisei.

Anul acesta presedintele comisie de politica externa, Titus Corlățean, care a condus misiunea comună a Parlamentului și Guvernului României, a solicitat în termeni imperativi repatrierea de urgență a celor doi copii minori români, deținuți abuziv de statut Suedez, împotriva voinței statului de cetățenie, România, aceștia deținând exclusiv cetățenia română.

Am semnalat interlocutorilor încălcările grave și repetate ale tratatelor internaționale, europene și bilaterale în domeniu – Convenția ONU privind drepturile copilului, Regulamentul (UE) 2019/1111 al Consiliului privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materie de răspundere părintească și privind răpirea internațională a copiilor.

Delegația română a semnalat situația dramatică a celor două minore, în special a Sarei, care, în urma unui tratament restrictiv și abuzator a avut, până în prezent, 5 tentative de suicid, ceea ce creează o situație de urgență privind repatrierea acestora și reunificarea familiei.” a declarat Titus Corlatean.

In urma acestui congres, sustinut in Parlamentul Romaniei, cele doua asoctiatii vor depune un memorandum si vor conlucra cu organizele si institutiile abilitate in vederea crearii unui proiect de lege prin care statul sa poata sa actionele atunci cand un abuz impotriva unui copil roman este sesizat la nivel european.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Care este, de fapt, cel mai vechi oraş din România? Mulţi cred că este Constanţa, dar istoria îi contrazice
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rușinea trăită de prințul Harry în familia regală. A fost salvat de Regină
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Nicuşor Dan subliniază necesitatea unei schimbări reale în campania electorală
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania