În Kupiansk, oraş aflat pe linia frontului, se aud bombardamente constante, iar fum negru se ridică de cealaltă parte a râului Oskil, care încă desparte forțele ucrainene de cele rusești.
„Ploaia îngreunează în prezent folosirea armelor grele peste tot. Putem folosi doar drumuri asfaltate”, a declarat sergentul ucrainean Roman Malina pentru France Presse. „În acest moment, din cauza dificultății de mișcare, ca urmare a condițiilor meteorologice, vizăm vehiculele lor blindate, depozitele de arme și grupurile de soldați”, a adăugat el.
Administratorul militar ucrainean al oraşului Kupiansk, Andrei Kanasevic a declarat vineri că armata va avea nevoie de până la zece zile pentru a securiza pe deplin zona. Cea mai mare parte a incendiului de sâmbătă a avut loc în pădurea din estul orașului, unde artileria ucraineană a vizat poziții rusești, dar rușii au răspuns cu drone. Mai mulți refugiați au trecut pe teritoriul ucrainean peste podul avariat, încă pictat în culorile drapelului ocupanților ruși.
„Doar trupurile ruşilor vor rămâne în urmă”
Doi soldați ucraineni, bine echipați cu puști de asalt americane și armuri de corp, dar într-o dispoziție bună, în ciuda faptului că erau obosiți și îngrijorați de o dronă rusă care bâzâia deasupra drumului presărat cu moloz, au trecut și ei înapoi.
Unul dintre ei, poreclit Mario, a spus că este prea devreme pentru a spune când malul de est va fi complet sub control ucrainean, dar era convins că rușii sunt în proces de retragere, scrie agenția franceză. „Doar trupurile lor vor rămâne în urmă”, a spus Mario. „În general, situația este bună. Având în vedere amploarea operațiunii, aproape că nu am avut pierderi„, a adăugat el.
Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar cheie folosit de Rusia pentru a-și aproviziona trupele pe frontul de sud spre Donețk, a căzut sub controlul Ucrainei după o contraofensivă care a început în primele zile ale lui septembrie.
Însă o mică parte a regiunii Harkov de pe partea de est a râului Oskil rămâne sub controlul Rusiei și împiedică Ucraina să facă progrese suplimentare spre regiunea Lugansk, pe care Moscova vrea să o anexeze. „Da, avem destulă armată și arme, dar va depinde de ce se întâmplă de cealaltă parte”, a mai spus Mario.
Bombardamente în sud
„Încearcă să găsească puncte slabe în linia noastră de apărare, așa că încearcă să ne atace cu tancuri și pușcași din când în când. Moralul nostru este bun. Suntem pregătiți să luptăm, dar avem nevoie de mai multe arme grele și arme de înaltă precizie”, a încheiat Mario, repetând apelurile ucrainene către Occident de a trimite arme.
Și, în timp ce luptele din Kupjansk continuă, majoritatea civililor au părăsit acel oraș, care a rămas fără electricitate și apă potabilă. Agenția britanică Reuters a raportat că sudul Ucrainei a fost expus bombardamentelor sâmbătă seara.
Armata ucraineană a declarat duminică dimineața că forțele ruse au efectuat zeci de atacuri cu rachete și lovituri aeriene împotriva țintelor militare și civile, inclusiv 35 de „așezări” în ultimele 24 de ore. Rusia neagă că a vizat civili. Agenția de stat rusă de știri RIA, citând surse anonime, a transmis că forțele ucrainene au bombardat un grânar și depozite de îngrășăminte. Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciunei părți.