‘Rebelii nu încetează tentativele de asalt împotriva aeroportului, continuând să tragă asupra poziţiilor militarilor ucraineni pe teritoriul lor’, a anunţat centrul de presă al armatei ucrainene, angrenate în operaţiunea ‘antiteroristă’ în Est pe contul său oficial de Facebook.
Jurnaliştii AFP aflaţi la Doneţk au auzit în cursul dimineţii detonări puternice şi explozii provenind dinspre aeroport, după un schimb intens de tiruri, luni seara, în aceeaşi zonă. Acest aeroport strategic se află în centrul luptelor intense de mai bine de o săptămână. Cele două tabere revendică un control cvasitotal asupra acestuia.
În acelaşi timp, baraje ale forţelor ucrainene în orăşelul Sciastie (Fericire), unde se află o centrală ce furnizează electricitate capitalei regionale Lugansk, un alt fief al separatiştilor proruşi, au fost supuse tirurilor.
Armata ucraineană spune că a respins un atac al rebelilor în apropiere de Mariupol, situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei.
Aceste atacuri intervin în pofida încetării focului, instaurată la 5 septembrie şi întărită la 20 septembrie, ce ar trebui să permită crearea unei zone-tampon de-a lungul liniei frontului.
Patru civili au fost ucişi luni la Doneţk şi alţi trei în regiunea vecină Lugansk, potrivit autorităţilor locale, un nou semn al procesului de pace fragil.
Conform Ministerului de Externe ucrainean, armistiţiul a fost încălcat de peste 1.200 de ori şi a costat viaţa a 88 de persoane, între care 56 militari şi 32 de civili.
Citeşte şi Cum arată aeroportul din Lugansk după lupte grele între armata ucraineană şi separatişti VIDEO
Această situaţie s-a aflat luni în centrul unei discuţii telefonice între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel.
‘Cel mai important este punerea integrală în aplicare a Acordului de la Minsk’, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, adăugând că ‘Rusia trebuie să-şi exercite influenţa într-un mod mai pronunţat asupra separatiştilor pentru a contribui la stabilizare’.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia de furnizarea de arme grele separatiştilor şi că a desfăşurat trupe regulate în estul rebel al Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte constant.
‘Continuarea atacurilor de către rebeli ameninţă planul de pace’, a subliniat preşedinţia ucraineană. Potrivit NATO, sute de soldaţi ruşi se află în continuare pe teritoriul Ucrainei.