Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Vladislav Selezniov, rebelii proruşi au deschis focul de 33 de ori asupra poziţiilor ucrainene. Soldaţii au pierit în urma unor tiruri sau după ce au sărit în aer, trecând peste mine artizanale, a precizat el.
Insurgenţii ‘plasează în mod activ mine, expunând pericolului civilii’, ceea ce constituie o tactică relativ nouă a rebelilor în acest conflict, care a început la mijlocul lunii aprilie şi s-a soldat deja cu peste 4.000 de morţi, potrivit ONU.
Militarii ucraineni au fost ţinta unor tiruri în apropiere de localitatea Sciastie, în regiunea Lugansk, unde se află o centrală termică ce alimentează regiunea, şi în zona aeroportului Doneţk, obiectiv strategic disputat de mai multe luni de forţele ucrainene şi rebeli.
Insurgenţii ‘au efectuat tiruri de artilerie asupra noului terminal’, potrivit aceleiaşi surse.
Aeroportul internaţional din Doneţk, teatrul unor lupte crâncene din luna mai, este acum practic devastat, după ce a fost reconstruit cu ocazia Euro 2012.
Militarii ucraineni evită lansarea unor puternice atacuri cu rachete asupra coloanelor cu tehnică militară care intră pe teritoriul Ucrainei din Rusia prin sectorul de graniţă controlat de separatişti în estul ţării, întrucât aceasta ar putea provoca un război de amploare cu Rusia, care va angaja atunci întreaga sa capacitate militară.
O declaraţie în acest sens a fost făcută luni seara de către şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cealâi, în direct în emisiunea ‘Libertatea cuvântului’, de la postul de televiziune ICTV, potrivit Ukrinform.
‘Opinia mea ca diplomat: cred că sarcina noastră, aşa cum o realizăm, este de a evita în mod diplomatic un război de amploare în centrul Europei. Un astfel de atac nemijlocit în acest sens ar însemna un început de război, cu implicarea aviaţiei’ militare, a afirmat oficialul ucrainean, întrebat de ce forţele ucrainene nu lansează atacuri cu rachete tactice de tipul ‘Tocika’ asupra convoaielor cu echipamente militare care se infiltrează dinspre teritoriul Federaţiei Ruse.
Un astfel de pas ar duce escaladarea ‘la o scară complet diferită’, a estimat el, adăugând că Ucraina ar putea pierde atunci sprijinul internaţional, în special din partea Europei.
Cu toate acestea, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev a declarat că forţele ucrainene nu se vor retrage, sub nicio formă, de pe poziţiile actuale de pe linia de demarcaţie, ce a fost stabilită prin Memorandumul de la Minsk, la negocierile cu separatiştii, sub ediga OSCE.
În cazul în care va există o ofensivă majoră (dinspre teritoriul controlat de rebeli), atunci va fi război, va ieşi la luptă întreaga Ucraină, a avertizat el, subliniind că autorităţile ucrainene încearcă să profite de orice ocazie pentru localizarea şi rezolvarea conflictului, prin respectarea planului de pace, convenit la Minsk la începutul lunii septembrie.
Rusia a fost acuzată de nenumărate ori în ultimul timp că trimite echipamente şi forţe combatante în estul rebel al Ucrainei, pe la graniţa cu statul vecin, dar de fiecare dată Moscova a negat aceste acuzaţii, scrie AGERPRES.