Din Stepanakert, capitala separatistă, se puteau auzi în dimineaţa zilei de luni tiruri de artilerie provenind din sud-vestul republicii autoproclamate, potrivit unui jurnalist al AFP.
Din Azerbaidjan, alţi reporteri ai AFP au auzit zgomotul surd al artileriei dinspre districtul Tartar, situat în nord-estul regiunii Nagorno-Karabah.
Ca de obicei, beligeranţii se acuză reciproc de alimentarea ostilităţilor şi îşi revendică succesul pe câmpul de luptă.
Astfel, Ministerul Apărării azer a anunţat pe Twitter că forţele separatiste bombardează districtele Goranboy, Tartar şi Agdam şi că sunt „extenuate” şi se retrag din regiunea Hadrut.
Centrul de informare al guvernului armean asigură, la rândul său, că armata azeră a fost respinsă şi că „a suferit pierderi omeneşti şi de echipament militar”.
Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan în anii 1990, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. De atunci, Baku acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.
Cu toate acestea, luptele în care se confruntă din 27 septembrie trupele separatiste, susţinute de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994, notează AFP.
Un armistiţiu umanitar ce trebuia să permită un schimb de prizonieri şi de victime ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă la miezul zilei, însă el nu a fost deloc respectat.
Citeşte şi: Aglomeraţie la Marele Zid Chinezesc. Imaginile fac înconjurul lumii