Proprietarul animalului este o craioveancă de 21 ani, care a povestit că patrupedul a ajuns pe aleile Parcului „Nicolae Romanescu”, din Craiova, după ce a fugit din gospodăria familiei din comuna doljeană Secui. Potrivit acesteia, zona îi era familiară animalului datorită antrenamentelor de dresaj pe care le făcuse în ultimele nouă luni cu stăpâna sa.
„Astăzi, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova au fost contactaţi de către reprezentaţii RAADPFL Craiova care i-au informat că la Grădina Zoologică s-a prezentat o femeie de 21 de ani, din Craiova, care a susţinut că animalul depistat în cursul zilei de ieri (n.r. – marţi) în Parcul Nicolae Romanescu este, de fapt, un câine care îi aparţine, totodată solicitând restituirea animalului. Craioveanca a prezentat carnetul de sănătate al câinelui şi document de identificare emis de un cabinet veterinar din Craiova, acesta făcând parte dintr- o rasă care nu este agresivă, un câine lup cehoslovac, în vârstă de un an şi jumătate, şi care, de asemenea, avea implantat cip, fiind înregistrat şi luat în evidenţe”, a declarat agent şef adjunct de poliţie Amelia Barbu, lucrător în cadrul Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Animalul a fost luat de către proprietară de la Grădina Zoologică din Craiova, acolo unde fusese băgat în carantină de către angajaţii RAADPFL Craiova.
Citeşte şi Un angajat de la Grădina Zoologică din Ploieşti a murit după ce a fost înţepat de o viespe
Rasa lupului cehoslovac a fost creată în anul 1955, în urma unui experiment realizat de inginerul ceh Karel Hartl, după ce a împerecheat lupul carpatin cu ciobănescul german.
Marţi dimineaţă, una dintre angajatele RAADPFL Craiova şi-a alertat colegii după ce a observat un lup pe aleile Parcului „Nicolae Romanescu”.
„S-a procedat de urgenţă la capturarea acestuia, constându-se că acest exemplar nu aparţine Grădinii Zoologice Craiova, fiind în mod intenţionat eliberat de posesorul acestuia în incinta Parcului Nicolae Romanescu, întrucât la momentul capturării acestuia lupul avea în jurul gâtului o zgardă împotriva paraziţilor. S-a procedat la aplicarea de tratamente adecvate de deparazitare şi antirabice, în acest moment acesta fiind închis separat de celelalte exemplare de lupi aparţinând Grădinii Zoologice Craiova”, a declarat Aurelia Filip, director al RAADPFL Craiova.
Reprezentanţii regiei i-au informat pe responsabilii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, Poliţia Municipiului Craiova, cât şi Poliţia Locală a Municipiului Craiova, având în vedere că eliberarea de animale sălbatice în spaţiul public, cât şi creşterea acestora în captivitate fără autorizaţie sanitar-veterinară constituie infracţiune.
Ulterior, poliţiştii craioveni au anunţat că sunt în căutarea persoanei care ar fi lăsat un lup în libertate, pe aleile Parcului „Nicolae Romanescu” din Craiova şi care risca o amendă de până la 3.000 lei.
„S-a întocmit o lucrare cu caracter general la nivelul Secţiei 2 Poliţie Craiova, nu este vorba despre o faptă de natură penală. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea persoanei care a abandonat animalul respectiv în Parcul Nicolae Romanescu, urmând ca ulterior să i se aplice o sancţiune contraventionala conform prevederilor Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, al carui cuantum e cuprins între 1.000 – 3.000 lei”, declara, cu o zi în urmă, agent şef adjunct Amelia Barbu.