Britanicii reprezintă 1% din populaţia acestui mic stat cu numai 600.000 de locuitori, unde locurile de muncă din funcţiile publice şi din învăţământ sunt rezervate cetăţenilor din UE.
„Ne pregătim pentru ca britanicii din Luxemburg care lucrează aici să nu-şi piardă locurile de muncă”, a dat asigurări, vineri, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, Jean Asselborn. „Pentru cei care în 29 martie (data programată pentru Brexit) vor locui aici, ei vor avea un an pentru a solicita drept de şedere”, a adăugat el, informează Agerpres.
Guvernul luxemburghez a anunţat, de asemenea, că lucrează la recunoaşterea diplomelor britanice, în special pentru personalul medical şi paramedical.
Citeşte şi Cum se pregăteşte Uniunea Europeană pentru un Brexit fără acord
În domeniul transportului aerian, premierul liberal Xavier Bettel a afirmat că personalul este pregătit pe aeroporturile din Luxemburg, unde Londra reprezintă prima destinaţie, cu nouă zboruri în fiecare zi. „Şansele sunt mari să avem un surplus de declaraţii vamale”, a adăugat la rândul său Asselborn.
Britanicii reprezintă a şasea cea mai mare comunitate străină din Luxemburg, cu 5.900 de cetăţeni britanici recenzaţi în 2018. Numărul de naturalizări ale britanicilor, care era de 75 în 2015, a ajuns la 384 în 2017, potrivit datelor Ministerului luxemburghez al Justiţiei, informează Agerpres.
„‘No deal’ este cea mai rea soluţie”, a declarat Xavier Bettel, făcând referire la ipoteza unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord, tot mai temută după respingerea masivă de către deputaţii britanici a acordului negociat între Londra şi Bruxelles. „Marea Britanie trebuie să ne spună ce vrea”, a insistat el, fără să-şi ascundă iritarea în faţa actualului impas.