Lygia Alexandrescu, adevărul despre lactate. Unii sunt împotriva consumului de lapte de către adulți și zic că nu este necesar să bea lapte pentru a-și satisface necesitățile nutriționale, întrucât există și alte surse de nutrienți, cum ar fi alte produse lactate, carne, ouă, legume, fructe și nuci.
Medicul Lygia Alexandrescu spune că și adulții au nevoie, de fapt, de lapte. „De fiecare dată trebuie să ne uităm cine semnează articole cum ar fi „adulții nu trebuie să consume lactate, laptele este doar pentru bebeluși”. Uneori mai sunt și exagerări. Apar tot felul de traduceri, unele nu sunt corecte. Clar avem nevoie de lapte.
Avem acolo calciu, aminoacizi. Dacă avem o intoleranță reală la lapte, vom face analize. (…) Intoleranțele și alergiile se remit, dar dacă totuși există probleme, găsim soluții cum ar fi laptele de orez. Mă refer în cazul copiilor. Pediatrul recomandă copilului un lapte care să-l ajute să crească, fără a-i provoca intoleranță.
Ideal, pentru adulți, este cașul, să nu fie nici foarte sărat pentru că dacă vorbim de adulți, vorbim de risc de hipertensiune arterială. Urda este iarăși brânza perfectă pentru adult”, a explicat nutriționistul, pentru DC Medical.
Laptele crud, muls direct de la vacă, este foarte sensibil la microorganisme, astfel că se poate acri în 48-72 de ore. De aceea, acest tip de lapte nu se găseşte în supermarketuri. De regulă, în magazinele alimentare găsim două tipuri de lapte, cel pasteurizat şi cel UHT, nerefrigerat.
În general, este recomandat să se consume lapte pasteurizat sau UHT, deoarece acestea sunt mai sigure din punct de vedere bacteriologic și pot fi păstrate la temperatura camerei pentru mai mult timp.
Descoperită de Louis Pasteur în secolul al XIX-lea, pasteurizarea presupune încălzirea laptelui timp de 15 până la 20 de secunde între 72°C si 85°C şi apoi răcirea lui imediat. Acest tratament elimină bacteriile patogene, păstrând în cea mai mare parte gustul și calitățile bacteriene. Acest tip de lapte poate fi păstrat în frigider de la 7 până la 15 zile. În industria lactatelor, majoritatea iaurturilor și brânzeturilor sunt făcute cu lapte pasteurizat. (Citește AICI continuarea)