Reuniţi la apelul organizaţiilor neguvernamentale, manifestanţii purtau pancarte cu inscripţii în macedoneană şi albaneză, pe care se putea citi: „Împreună pentru pace” şi „Nimic în lume nu valorează cât viaţa unui copil”.
„Suntem aici pentru a arăta că sunt multe persoane care s-au săturat de aceste evenimente care ne tulbură viaţa cotidiană. Vrem să arătăm că vrem să trăim împreună”, a declarat pentru AFP unul dintre organizatori, Petrit Saracini.
Preşedintele macedonean Gjorge Ivanov a participat la manifestaţie fără să ia cuvântul.
Manifestanţii au mărşăluit apoi prin cartiere macedonene şi albaneze din Skopje.
„Nu aşteptăm să fie război pentru a mărşălui pentru pace”, a declarat o actriţă locală foarte cunoscută, Sabina Ajrula.
O serie de incidente interetnice au provocat rănirea a 15 persoane în Macedonia în decurs de peste o săptămână, în special în capitala Skopje și la Tetovo (nord-vest), oraş cu majoritate albaneză.
Mai multe persoane implicate în aceste incidente au fost arestate, dar poliţia nu a dezvăluit apartenenţa lor etnică. Potrivit presei, tineri radicali provenind din ambele comunităţi au fost la originea acestor incidente.
Relaţiile dintre albanezi şi macedoneni sunt marcate de tensiuni după un conflict de şapte luni care a opus, în 2001, forţele guvernamentale şi gherila albaneză locală.
Conflictul s-a încheiat cu acordul de pace de la Ohrid, în august 2001, ce prevede drepturi mai mari pentru minoritatea albaneză, care reprezintă 25 la sută din cele două milioane de locuitori din Macedonia.