„Îi solicit lui Ioan Oltean să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al PDL. Ioan Oltean este vicepreşedinte PDL, ia decizii pentru şi în numele partidului, iar, potrivit art 103 alin 1 din Statutul partidului, vicepreşedinţii sunt “liderii acţiunii politice şi de imagine ai partidului”. Funcţia de conducere pe care o ocupă Ioan Oltean îl obligă să pună interesele şi imaginea partidului pe primul loc”, se arată într-un comunicat remis de Monica Macovei.
Macovei susţine că „numai USL, care nu are niciun criteriu etic sau moral, îşi ţine persoane anchetate penal în funcţii de conducere şi chiar în funcţii de miniştri, în timp ce PDL are criterii etice şi respectă justiţia”.
Comunicatul DNA care anunţă începerea urmăririi penale împotriva lui Ioan Oltean precizează că procurorii au luat această măsură întrucât acesta ar fi folosit „influenţa sau autoritatea funcţiei de vicepreşedinte/secretar general al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi infracţiunea de favorizarea infractorului”, aminteşte Macovei.
Ea menţionează că, potrivit Codului etic al partidului, în cazul lui Ioan Oltean pot fi aplicabile situaţiile prevăzute de art. 3 alin 4.3 („indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale, în special fapte de corupție, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natură penală, care prejudiciază grav credibilitatea persoanei în cauză şi, implicit, obiectivele asumate de partid”) şi alin. 4.12 („folosirea calităţilor oficiale de către membrii de partid aflaţi în funcţii publice sau de conducere în cadrul partidului pentru obținerea de avantaje, de orice natură, pentru ei sau pentru alţii”).
„Respectarea Codului etic este obligatorie pentru membrii PDL”, subliniază Monica Macovei.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a PDL, vicepreşedinte şi fost secretar general al partidului, pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi pentru favorizarea infractorului.
„Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001 – 2011), respectiv secretar general al aceluiaşi partid (mai 2011 – iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis agenţiei MEDIAFAX.
Ioan Oltean este cercetat şi pentru favorizarea infractorului, procurorii susţinând că, în seara zilei de 22 martie 2012, a anunţat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa.