„Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar”, susţine Monica Macovei, într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei Mediafax.
Ea adresează o serie de întrebări, susţinând că răspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.
„De ce un ministru al Guvernului României l-a sunat pe Adrian Năstase să-i ofere o variantă preferenţială de a merge în arest ca să-şi ispăşească pedeaspa stabilită în unanimitate de un complet de cinci judecători de la cea mai înaltă instanţă de judecată? Pe câţi condamnaţi penali îi sună ministrul de Interne să-i întrebe cum preferă să ajungă în arest? Cu geamuri fumurii? Fără cătuşe? Din garaj sau pe uşa din faţă?„, arată Macovei.
Monica Macovei menţionează o declaraţie a ministrului Ioan Rus, conform căruia Adrian Năstase a început deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deţinut.
„Dânsul este deţinut. În acest moment îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă… Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment”, a spus Rus, conform presei.
„Prin urmare, fiecare zi petrecută în Spitalul de Urgenţă Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecătorilor, să o execute în penitenciar„, menţionează Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei menţionează că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau de soţie ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată şi de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore, în funcţie de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor şi de spaţiile existente.
Persoanele private de libertate pot beneficia în cursul unei zile de o singură vizită. Arestaţii preventiv şi persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei beneficiază de 4 vizite/lună;
Persoanele private de libertate internate în spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de deţinere şi cu avizul medicului în a căror supraveghere se află, în prezenţa unui lucrător al sectorului vizită din cadrul penitenciarului.
Macovei adaugă că „ministrul Ioan Rus trebuie să explice de ce tolerează încălcarea legii şi de ce îi asigură deţinutului Năstase un regim privilegiat„.
„Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Năstase de către membrii PSD, alţi politicieni sau persoane care nu erau rude ale deţinutului? Trebuie publicate cererile de vizită şi aprobările. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, aşa cum prevede legea executării pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi şi 4 pe lună? Dacă da, de ce s-a încălcat legea şi cine va răspunde pentru asta? Cine a stabilit că, după intervenţia chirurgicală, condamnatul Adrian Năstase nu poate fi încarcerat şi tratat în spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorită inclusiv medicului Şerban Brădişteanu, fost senator PSD şi inculpat şi el de DNA?„, sunt întrebări pe care le adresează Macovei.
Ea arată că toate vizitele (altele decât cele ale avocatului sau familiei) pe care le primeşte deţinutul Adrian Năstase fără aprobarea directorului locului de deţinere sunt ilegale.
„Singura atitudine corectă, după răspunsurile pe care o ţară întreagă le aşteaptă, este demisia ministrului Rus„, încheie Monica Macovei.
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a vorbit miercuri seara cu Adrian Năstase în legătură cu ducerea sa în arest, iar din conversaţie şi-a dat seama că fostul premier intenţionează să se sinucidă, informează România TV.
„Eu l-am sunat. L-am rugat ori să vină singur, ori să trimit o echipă la el acasă. N-a vrut. A spus că el hotărăşte singur ce are de făcut, că el nu va ajunge niciodată în arest. A fost o discuţie mai lungă. Am vorbit mult. L-am rugat…L-am rugat să evităm un scandal, toată Europa se uită la noi. Nu… Din discuţie am realizat că avea această decizie luată, planificată. Mi-am dat seama că o să se sinucidă. Am trimis imediat o salvare, am luat toate măsurile. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca om…”, a relatat Rus.
Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri noapte, după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa pentru a-l duce în arest. El s-a împuşcat în zona gâtului. Joi dimineaţă, fostul premier a fost operat, iar medicul Şerban Brădişteanu a declarat că există riscul ca Adrian Năstase să facă infarct şi că acesta se află sub tratament psihiatric.