Comentând conţinutul raportului MCV, Macovei a arătat că acesta conţine recomandări clare pentru clasa politică, una dintre acestea fiind suspendarea din funcţie a miniştrilor trimişi în judecată pentru fapte comise în exericţiul funcţiunii.
Chiar dacă Relu Fenechiu nu se află în această situaţie, Macovei consideră că demiterea acestuia ar da încredere partenerilor europeni în ceea ce priveşte angajamentul României de a respecta cu stricteţe condiţiile de integritate aplicate la nivel european.
„Nu ar fi un gest de responsabilitate publică şi de natură să dea încredere în Guvern demisia sau revocarea domnului Fenechiu care este trimis în judecată de când era parlamentar?„, se întreabă Macovei retoric.
De asemenea, Macovei a amintit că o altă recomandare se referă la stabilirea unor termene clare pentru soluţionarea cererilor de ridicare a imunităţii, România fiind una dintre puţinele state europene care nu au legiferate asemenea termene.
Monica Macovei a respins acuzele unor politicieni din USL potrivit cărora o parte din criticile aduse României în raportul Comisiei Europene s-ar datora afirmaţiilor pe care ea le-a făcut la Bruxelles. „Asta ar însemna că nu au încredere în ceilalţi politicieni din România, ceea ce este o bilă albă pentru mine. Este o minciună, cei de la USL nu pot să accepte că rapoartele au fost obiective şi găsesc astfel de refugii”, a replicat Macovei.
Europarlamentarul PDL susţine că metodologia după care Comisia Europeană întocmeşte rapoartele pe justiţie este una corectă care nu se bazează doar pe spusele unei singure persoane. „Nu am niciun rol la acest raport şi nici la celelalte pentru că nu este treaba mea. Este a Comisiei Europene care trimite experţi independenţi ce vin în misiune în România (…) Trăim într-o lume deschisă, ce se întâmplă se află imediat şi nu trebuie să le spun eu nimic”, a adăugat Monica Macovei.
Potrivit raportului MCV, dat miercuri publicităţii, noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.
Doi dintre miniştrii la care face referire raportul MCV sunt Liviu Dragnea şi Varujan Vosganian, afirmă o sursă din cadrul Comisiei Europene citată de agenţia France-Presse, care notează, preluând o declaraţie a premierului Victor Ponta, că al treilea este Relu Fenechiu.