Macovei: Rusia joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Moldovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, preşedintele delegaţiei PE la Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova, consideră că, prin embargoul impus pe importurile de vin, "Federaţia Rusă joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Moldovei".
Romania TV
11 sept. 2013, 13:48
Macovei: Rusia joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Moldovei

„Embargoul impus de Federaţia Rusă pe importurile de vin este o încercare urâtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Această provocare arată că Federaţia Rusă nu îi respectă pe cetăţenii Republicii Moldova şi vrea sa le interzică prosperitatea pe care le-o oferă piaţa Uniunii Europene”, declară Macovei, potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, agenţiei Mediafax.

„Cu circa două luni înainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă foloseşte un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sancţionând hotărârea cu care Republica Moldova îşi continuă parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de «minister de război» pentru a pedepsi ţările din «vecinătatea apropiată» care nu răspund ordinelor Federaţiei Ruse”, mai declară Monica Macovei.

Ea menţionează că bunăstarea şi stabilitatea sunt în Uniunea Europeană, unde trăiesc 500 de milioane de oameni.

„Aceasta este o piaţă pentru vinuri şi alte produse din Republica Moldova, piaţă în care se aplică reguli pentru fiecare parte, se joacă previzibil şi corect şi nu există provocări şi şantaje”, mai declară Macovei.

Eurodeputatul arată că, în plus, „embargoul «comercial» este şi ilegal”, iar Federaţia Rusă, membră din 2012 a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la doar un an după aderare ignoră regulile acestei organizaţii.

„Conform principiului echivalării, Federaţia Rusă acceptă măsurile sanitare luate de Republica Moldova. Interdicţia pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informaţii de la autorităţile din Republica Moldova şi fără a se solicita inspecţii la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruşi. Republica Moldova se poate adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru încălcarea Acordului General pentru Tarife şi Comerţ şi poate cere despăgubiri din partea Federaţiei Ruse”, precizează Macovei, menţionând că va solicita Comisiei Europene să susţină demersurile Republicii Moldova în acest sens.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calităţii nesatisfăcătoare” a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicţii vor fi valabile până când autorităţile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerinţelor impuse.

„Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească”, a declarat directorul instituţiei, Ghenadi Onişcenko, citat de agenţia rusă Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat că „aceste afirmaţii sunt lipsite de temei”, informează site-ul Publika.md.

„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că (substanţele nocive depistate în vinuri) depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adăugat ea.

Rospotrebnadzor a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioadă a fost depistată în cantităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti „Purcari”, „Cricova” şi „Aroma”.

Anterior, Rospotrebnadzor a avertizat că, dacă autorităţile moldoveneşti nu vor lua măsuri pentru asigurarea calităţii şi siguranţei producţiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca în 2006.

În 2013, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anunţat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora, dar Chişinăul a apreciat că este vorba despre o decizie politică.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să aibă acest document. Scrie în Codul Civil
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Viața la bloc. Gestul care îi scandalizează pe vecini. Legea nu-i iartă pe făptași
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Explicația surprinzătoare a clujencei care și-a închiriat apartamentul cu 8.000 de euro, pe durata festivalului UNTOLD: „Am scris un zero în plus”
Capital.ro
Devine interzis în toate țările. UE a dat ordin. Românii nu vor mai avea dreptul să cumpere
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Curtea Supremă a SUA respinge încercarea statului Missouri de a opri sentința lui Trump
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!